Chinese verzamelaars werpen zich op Hollandse oude meesters

Vrouwenportret door Bartholomeus van der Helst (1647), gekocht door Chinese verzamelaar.

Chinese kunstverzamelaars zijn begonnen met het kopen van 17de-eeuwse Nederlandse schilderkunst. Op veilingen bieden ze sinds kort mee op werken van Rembrandt en andere oude meesters. Ook in de kunsthandel hebben ze zich gemeld. „De Chinezen ruiken kansen”, zegt de Amsterdamse kunsthandelaar Salomon Lilian.

Hij verkocht afgelopen week een uit 1647 daterend vrouwenportret van Bartholomeus van der Helst aan een museum in Hangzhou, voor 350.000 euro. Dat past in een ontwikkeling die ook bij de grote veilinghuizen zichtbaar is. Eind vorig jaar meldde Sotheby’s dat aankopen door Chinezen van niet-Chinese kunst in drie jaar waren verdubbeld tot 275 miljoen euro. Bij Christie’s in Londen kocht een Chinese verzamelaar in juli 2012 voor 9,3 miljoen euro de laatste belangrijke Rembrandt die op de markt kwam, Man met halsberg en baret.

De Chinezen treden in de voetsporen van kunstminnende Russen en Arabieren, zegt Christies-directeur Jop Ubbens. „Toen de Chinese economie boomde, begonnen verzamelaars daar met het kopen van keramiek en ander nationaal erfgoed. Daarna richtten ze zich op Picasso, Warhol en andere westerse kunstenaars. Dat ze nu belangstelling krijgen voor Hollandse oude meesters is een bijna natuurkundige ontwikkeling. Dat gebeurt als een kleine Picasso tien miljoen moet kosten en een topschilderij van Breughel al voor vijf miljoen te koop is.”

Kunst- en antiekbeurs Tefaf in Maastricht – vanaf morgen voor de 27ste keer – ontving zes jaar geleden twintig bezoekers uit China. Nu verwacht Tefaf er „enige honderden”.

    • Arjen Ribbens