Burgemeester Heusden doet aangifte van ronselen stemmen

Stempas voor de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart.
Stempas voor de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart. Foto ANP / Lex van Lieshout

Burgemeester Jan Hamming van Heusden gaat aangifte doen van het ronselen van stemmen voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Dat meldt de Brabantse gemeente op haar website. Hamming kreeg de afgelopen dagen diverse signalen van burgers dat het ronselen plaatsvond. Welke partij of persoon zich schuldig zou hebben gemaakt aan het ronselen, is niet duidelijk.

Hamming benadrukt in een verklaring dat de verkiezingen een essentieel onderdeel van de democratie zijn:

“Als burgemeester ben ik verantwoordelijk voor een eerlijk verloop van dit democratisch proces. Om die reden heb ik deze stappen ondernomen en doe ik deze oproep.”

Hij roept kiezers in de gemeente op niet mee te werken aan het ronselen van stemmen. Kiezers die worden benaderd hun stem af te geven, vraagt hij dat te melden bij de gemeente. Het ronselen van stemmen is strafbaar.

Volgende week zal tijdens het stemmen extra worden gecontroleerd op onregelmatigheden, aldus de gemeente.

In Soest ook stemmen geronseld

Gisteren werd al bekend dat in Soest stemmen zouden zijn geronseld onder moslims. Dat zou de lijsttrekker van de PvdA in die gemeente hebben gedaan.

In een uitzending van het tv-programma Pownews was afgelopen maandag te zien hoe PvdA-lijsttrekker Suna bij een moskee probeerde stembiljetten te krijgen van mensen die zelf niet gaan stemmen op 19 maart. Hij zou hierbij hulp hebben gekregen van een ander PvdA-lid. Het OM in Utrecht maakte vandaag bekend een oriënterend onderzoek in te stellen naar de mogelijke ronselpraktijken in Soest.