Bovenop de Krim

Volgen // Fotograaf Sergey Ponomarevtwitter.com/SergeyPonomarev

Journalist Olaf Koens is uiteraard niet alleen in Oekraïne. Een van zijn opvallendste internationale collega’s op het schiereiland de Krim is Sergey Ponomarev. Deze ervaren en gevierde Russische freelance fotograaf verslaat de demonstraties in Oekraïne al vanaf het begin voor The New York Times. Tegenover Lens, het fotoblog van die krant, laat hij weten dat hij als Rus minder last heeft van intimidatie of provocaties dan collega’s uit andere landen. Dat vertaalt zich ook duidelijk naar Ponomarevs werk, dat te zien is op zijn Twitter en zijn Instagram-account. De fotograaf zit middenin en bovenop zijn onderwerpen; of dit nu te midden van demonstranten of veiligheidsdiensten is in Kiev, of recht tegenover wanhopige Oekraïense militairen in de bezette Krim. Het is daarom geen verrassing dat de intieme en confronterende foto’s van Ponomarev de voorpagina’s van The New York Times halen.

    • Hans Klis