Boekenweekessay Jelle Brandt Corstius op 1 in CPNB Top-60

Schrijver Jelle Brandt Corstius naast Boekenweekgeschenkauteur Tommy Wieringa tijdens de opening van het Buitenaards Boekenbal in de Stadsschouwburg. ANP KIPPA JERRY LAMPEN

Arctisch dagboek, het Boekenweekessay van schrijver en documentairemaker Jelle Brandt Corstius, is binnengekomen op plek 1 in de Bestseller top-60, meldt CPNB.

Het essay van Corstius betreft een bewerking van het dagboek dat hij bijhield tijdens zijn cruise op de Witte zee. ‘Normaal houd ik geen dagboeken bij’, schreef Cortius daarover, ‘maar dit waren geen normale omstandigheden’.

De passagiers op dat schip, voor wie Brandt Corstius enkele lezingen houdt, bleken namelijk niet zo avontuurlijk als de auteur gedacht had. Corstius besluit ze neer te sabelen in zijn essay en heel prettig leest dat niet, schrijft boekenredacteur Toef Jaeger in een recensie van het essay:

“Varen met een bejaardencruise blijkt zo’n beetje gelijk te staan aan de hel, Brandt Corstius krijgt er heimwee van. Tot verrassende nieuwe inzichten leidt dat niet en ik had best meer over de reiziger zonder eindbestemming willen lezen. Want, bejaarden afzeiken terwijl je er wel je geld mee verdient: daar maak je geen vrindjes mee.”

Het Boekenweekessay van Jelle Brandt Corstius is uitgekomen tijdens de Boekenweek 2014 die dit jaar geheel in het teken van reizen en als motto draagt ‘Ondertussen ergens anders’.

    • Roderick Nieuwenhuis