FC Barcelona en PSG naar kwartfinales Champions League

Daniel Alves viert zijn doelpunt namens FC Barcelona samen met teamgenoot Andres Iniesta. Foto AP/Emilio Morenatti

FC Barcelona is, net als Paris Saint-Germain, doorgedrongen tot de kwartfinale van de Champions League. De Spanjaarden waren vanavond thuis met 2-1 te sterk voor Manchester City, waarvan vorige maand in Engeland al met 2-0 was gewonnen. Lionel Messi en Dani Alves scoorden voor Barcelona, Vincent Kompany maakte de enige goal voor City.

Barcelona was in eigen stadion duidelijk de betere ploeg en had na twintig minuten op voorsprong moeten komen. Een doelpunt van Neymar werd echter ten onrechte afgekeurd wegens buitenspel. Vlak voor rust kreeg Manchester City zelfs de kans om Barcelona zenuwachtig te maken. Samir Nasri stuitte echter van dichtbij op doelman Victor Valdes.

Messi maakte na ruim een uur spelen aan alle illusies van Manchester City een eind. De aanvaller, die eerder al de paal had geraakt, wipte de knap over doelman Joe Hart in het doel. Met de moed der wanhoop probeerden de Engelsen nog iets te forceren. Een rode kaart voor Pablo Zabaleta, die boos was nadat zijn ploeg geen strafschop kreeg, maakte de missie alleen maar moeilijker.

Vlak voor tijd leek City toch nog een nederlaag af te wenden met een goal van Vincent Kompany uit een corner. Zelfs dat was de Engelse titelkandidaat echter niet gegund. Na knap voorbereidend werk van Andres Iniesta schoot Alves de huidige nummer drie van Spanje in blessuretijd naar een 2-1 overwinning.

PSG wint ook thuis van Leverkusen

Paris Saint-Germain heeft voor het tweede jaar op rij de kwartfinale van de Champions League bereikt. De Franse landskampioen was over twee duels veel te sterk voor Bayer Leverkusen. Na de 4-0 uitzege van drie weken geleden werd vanavond in Parijs met 2-1 gewonnen.

Leverkusen leek zich ondanks de verpletterende thuisnederlaag niet bij het onvermijdelijke neer te willen leggen. Al na zes minuten kwamen de Duitsers door een rake kopbal van Sidney Sam op voorsprong. Het sprankje hoop van Leverkusen werd echter een paar minuten later al teniet gedaan. De Braziliaan Marquinhos kopte raak uit een corner.

Nadat Zlatan Ibrahimovic namens PSG de lat had geraakt, kreeg Simon Rolfes de kans om Leverkusen voor een tweede keer op voorsprong te zetten. Hij schoot zijn penalty echter veel te slap in. Vlak na rust sloeg de thuisploeg via Ezequiel Lavezzi wel voor een tweede keer toe. Leverkusen beëindigde de wedstrijd met tien man na een rode kaart voor Emre Can.

Gregory van der Wiel ontbrak bij PSG. De rechtsback is geblesseerd en werd vervangen door Christophe Jallet.(Novum)