Alarm om giftige stof cyanide in loods Schiphol

In een KLM-loods bij Schiphol is groot alarm geslagen na het mogelijk vrijkomen van de giftige stof cyanide. Meerdere brandweerkorpsen zijn uitgerukt naar het KLM Milieucentrum, dat is ontruimd. Een melder die de aanwezigheid van de giftige stof meet, ging af. De brandweer is uit voorzorg uitgerukt en verricht metingen, zegt een woordvoerder tegen persbureau Novum. Er zijn geen slachtoffers.

Het onofficiële Twitteraccount over het inzetten van hulpdiensten op de luchthaven meldt:

Twitter avatar 112Schiphol Schiphol Incidenten Middelongeval gevaarlijke stoffen in het gebouw van het KLM Milieucentrum op Schiphol-Oost. Brandweer met veel materieel onderweg.
Twitter avatar 112Schiphol Schiphol Incidenten Groot alarm op Schiphol-Oost vanwege een ongeval met een onbekende hoeveelheid cyanide. De brandweer is inmiddels ter plaatse.

Deze foto zou ter plekke zijn genomen:

De loods ligt niet bij de terminals. Op Schiphol-Oost zijn alleen kantoren en hangars van verschillende bedrijven. Het personeel is opgevangen in een naastgelegen pand.

Elders op Schiphol woedt ook een kleine brand in een opslagloods. Volgens de brandweer heeft dat niets met het cyanidealarm te maken.

De giftige stof cyanide wordt gebruikt bij werkzaamheden aan vliegtuigen. In het gebouw van KLM wordt de stof opgeslagen. Het alarm ging vermoedelijk af tijdens werkzaamheden, maar dat is volgens de brandweerwoordvoerder nog niet bevestigd.

    • Anouk van Kampen