Zoekgebied vliegtuig uitgebreid - ‘geen terreurlink paspoorten’

Een helikopter van de Amerikaanse marine vertrekt om mee te helpen met de zoektocht naar het vermiste toestel van Malaysia Airlines. Foto Reuters

De autoriteiten die op zoek zijn naar een wrak van de vermiste Boeing 777 van Malaysia Airlines hebben hun zoekgebied uitgebreid. Er wordt nu niet alleen op zee, maar ook op land gezocht naar het vliegtuig dat al meer dan drie dagen spoorloos is.

De focus van de zoektocht ligt volgens een verklaring van de luchtvaartmaatschappij nu op de westkust van Maleisië, vlak bij de Straat van Malakka. Dat is aan de andere kant van het Maleisisch schiereiland dan de plek die in eerste instantie bij de vermissing werd opgegeven. Als het vliegtuig daar is neergestort, heeft het eerst over land moeten vliegen. Dat heeft dan onopgemerkt moeten gebeuren.

De directeur burgerluchtvaart bij de maatschappij zei in een verklaring dat er nog steeds aan beide kanten wordt gezocht en dat de uitbreiding niet impliceert dat het toestel zich aan de westkust bevindt.

Groot mysterie

Het toestel van Malaysia Airlines verdween zaterdagochtend vroeg op weg naar eindbestemming Beijing, rond 01.30 uur lokale tijd, van de radar. 239 mensen zaten aan boord. Al dagen is het een groot mysterie wat er met het vliegtuig gebeurd kan zijn. Er is nog geen onderdeel van het toestel, laat staan een heel wrak gevonden. Even dachten de autoriteiten een spoor te zijn tegengekomen, toen ze kilometerslange olievlekken in zee aantroffen die gelijkenissen vertoonden met wat je kunt verwachten als een vliegtuig in zee neerstort. De oliesporen bleken echter ongerelateerd.

‘Gestolen paspoorten niet gebruikt voor terreur’

Aan boord van het vliegtuig bevonden zich twee gestolen paspoorten. Een Italiaanse en een Oostenrijkse man zouden volgens de passagierslijst in het vliegtuig hebben gezeten, maar meldden later gewoon veilig ergens anders te zitten. Dit heeft de angst voor een terreuraanslag gevoed.

De Thaise politie denkt inmiddels dat die terreurlink er, in ieder geval wat betreft de paspoorten, niet is, schrijft persbureau Reuters. Er is bewijs dat de twee mannen die met de paspoorten reisden asielzoekers waren. Het zou gaan om twee Iraniërs. Beiden hadden vanaf Beijing, de eindbestemming van het toestel, vluchten richting Europa. Volgens The Telegraph was voor een van de mannen Frankfurt de eindbestemming, de plek waar zijn moeder woont, de ander wilde naar Denemarken.

De politiechef van het Thaise Pattaya legt aan Reuters uit dat de manier waarop de tickets werden geboekt geen aanleiding geven te denken dat de twee mannen terroristen waren:

“Als het terrorisme was geweest, dan hadden ze duidelijk aangegeven welke route en welk vliegtuig ze wilden hebben. In plaats daarvan vroegen ze om de goedkoopste tickets en gaven ze geen specifieke route of luchtvaartmaatschappij aan bij het boeken.”

Update 08.30 uur: De Maleisische politie heeft bevestigd dat een van de mannen, een 19-jarige Iraniër, een asielzoeker was, meldt persbureau AP. De tweede man is nog niet officieel geïdentificeerd.

Volgens experts zijn er nog vele oorzaken over, waaronder een explosie, een catastrofale motorstoring, extreme turbulentie, een fout van de piloot en zelfs zelfmoord.

Lees ook ons stuk over de verhalen achter de passagierslijst van vlucht MH370.

    • Frank Huiskamp