Wim is terug van weggeweest

Het nieuws dat het Nederlandse Gouden Boekje Wim is weg in september na 14 jaar weer op de markt zal verschijnen, heeft afgelopen week tot enthousiaste reacties geleid.

Acteur en schrijver Gijs Scholten van Aschat twitterde een lofdicht op het boekje:

 

Scholten van Aschat verwijst naar het verhaal het prentenboekje Wim is weg, dat gaat over Wim, een kleine jongen die op zijn verjaardag een nieuwe rode driewieler krijgt en daarmee nieuwsgierig de wereld intrekt, en verdwaalt.

Het boekje werd in 1959 getekend en geschreven door Rogier Boon (zoon van de Indische schrijver Jan Boon, alias Tjalie Robinson en Vincent Mahieu).

Tussen 1960 en 2000 was Wim is weg als het eerste oorspronkelijke Nederlandse Gouden Boekje onafgebroken in druk, en zeer geliefd bij jonge en oude lezers. Het verhaal over nieuwsgierigheid staat in de literaire traditie van Odysseus en Don Quichot, zei Maarten Asscher in 2007, directeur van Athenaeum Boekhandel in Amsterdam.

In 2000, toen De Gouden Boekjesreeks van De Bezige Bij overging naar Rubinstein, bleken er problemen rond de heruitgave van Wim is weg met de erven van de maker, Rogier Boon. Die zijn nu opgelost, melden zowel uitgeverij Rubinstein als Siem Boon.

„We zijn erg blij met de heruitgave en willen rond de nieuwe editie van Wim is weg een Gouden Boekjes Boekenbal organiseren in september, rond de Kinderboekenweek”,  vertelt Dik Broekman van Rubinstein. „We gaan ook een nieuw Gouden Boekje uitgeven met tekst van Toon Tellegen en tekeningen van Waldemar Post, die net als Peter van Straaten nog samen met de maker van Wim is weg, Rogier Boon, op de kunstacademie, nu de Rietveld Academie, zat.”

    • onze boekenredactie