Wethouder Arnhem weg om tekort Modebiënnale

De Arnhemse wethouder Michiel van Wessem (cultuur, VVD) is gisteravond opgestapt wegens de uit de hand gelopen kosten voor de Mode Biënnale Arnhem 2013. Van Wessem voelt zich bestuurlijk verantwoordelijk en ervaart „onvoldoende steun” om de problemen op te lossen.

Het college van B en W maakte vorige week bekend dat het geen extra geld meer wil steken in de Mode Biënnale, het tweejaarlijks evenement waarmee Arnhem zich nationaal en internationaal als modestad wil profileren. Afgelopen najaar maakte het gemeentebestuur al „met spoed” 160.000 euro over om het liquiditeitsprobleem van de organisatie op te lossen, in de veronderstelling dat de kous daarmee af was. Het college weigert een nieuw tekort van 110.000 euro bij te passen. Dat tekort – aanvankelijk 50.000 euro – kwam eind vorig jaar als „een onaangename verrassing”.

Of het nu bij 110.000 euro blijft, is niet zeker, zegt wethouder Martijn Leisink (financiën, D66). „Wij wilden helderheid over de administratie, maar de stichting wil niet dat een externe partij meekijkt.” Ongeveer 25 vooral Arnhemse ondernemers hebben nog geld tegoed.

MoBA zou hebben gesteld dat bij het uitblijven van extra financiële steun uitstel van betaling wordt aangevraagd. Raadsleden roepen MoBA op inzage te geven in het crediteurenbestand. Op de vraag hoe het tekort zo heeft kunnen oplopen, stelde Leisink dat de stichting gaandeweg met andere begrotingen ging werken die „niet meer zijn gecommuniceerd”. De organisatie zelf schrijft de problemen toe aan de tegenvallende kaartverkoop.

Voorzitter Annelies Verstand van MoBA noemt het onbegrijpelijk dat het beeld wordt opgeroepen dat zaken worden achtergehouden of niet goed gecommuniceerd. „De gemeente is tweewekelijks geïnformeerd over de financiële voortgang.” Ze zegt nu haar best te doen zaken zo goed mogelijk af te wikkelen.

    • Annette Toonen