VVD: met PvdA praten over strafbaarheid illegaliteit

De VVD is bereid met de PvdA te onderhandelen over de strafbaarstelling van illegaliteit. Dat heeft VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra vandaag gezegd in een interview met nieuwssite NU.nl.

Deze uitspraak brengt PvdA-leider Diederik Samsom in een lastige positie. Een jaar geleden trotseerde hij zijn eigen partij nog. Hij weigerde met coalitiepartner VVD te praten over het terugdraaien van het voornemen om illegaliteit strafbaar te maken. Deze maatregel uit het regeerakkoord is voor de VVD belangrijk, maar voor de PvdA een zeer pijnlijk punt. Samsom weigerde echter ondanks de onvrede in zijn partij zijn afspraak met de VVD ter discussie te stellen. Hij wist zijn achterban toen slechts met grote moeite te overtuigen.

Zijlstra deed zijn ‘handreiking’ al eerder. Dat de VVD’er de zaak nu oprakelt, is curieus, omdat het onderwerp nu niet speelt. Het wetsvoorstel van de verantwoordelijk staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie, VVD) zou pas na de Europese Verkiezingen in mei naar de Kamer gaan. Zijlstra zei er ook bij dat hij voor het intrekken van het wetsvoorstel wel iets terugwil. „Wij doen niet aan cadeautjes.” De PvdA wuifde de opmerking van Zijlstra vanmorgen weg: „Kennelijk neemt het enthousiasme bij de VVD af” over strafbaarstelling, zei PvdA-Kamerlid Martijn van Dam.

Drie weken geleden maakte ChristenUnie-leider Arie Slob ook al een punt van de strafbaarstelling. Als Teeven zijn voorstel naar de Tweede Kamer zou sturen, dan zou de ChristenUnie zijn steun aan de begroting van 2014 intrekken, zei Slob.

De uitlating van Zijlstra lijkt bedoeld om in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen enige onrust bij de PvdA te veroorzaken. Mogelijk heeft Zijlstra zich geërgerd aan een pleidooi van minister van Financiën Dijsselbloem (PvdA) om inkomstenbelastingen te verlagen en die op vermogens en milieuvervuiling te verhogen.