‘Uitgever De Telegraaf wil fusie met noordelijke krantenuitgever NDC’

De Telegraaf Media Groep (TMG) zou in gesprek zijn met NDC Mediagroep over een fusie. Zo meldt Het Financieele Dagblad.

NDC Mediagroep is uitgever van drie regionale kranten: de Leeuwarder Courant, het Dagblad van het Noorden en het Friesch Dagblad. TMG zou de Fries-Groningse krantenuitgeverij willen samenvoegen met dochteronderneming HDC, uitgever van regionale kranten als het Noordhollands Dagblad, De Gooi- en Eemlander en het Haarlems Dagblad. Door de fusie zou een uitgever van regionale kranten ontstaan met een omzet van 200 miljoen; 15 procent van de TMG-omzet.

Net als alle uitgevers van regionale kranten kampt NDC al jaren met een krimpende markt. In februari 2013 namen twee ideële stichtingen en de investeringsmaatschappij van ING de noordelijke dagbladengroep over. NDC mediagroep is nu in handen van stichting FB Oranjewoud, ING Corporate Investments en stichting Je Maintiendrai. NDC is bezig met een reorganisatie. Daarbij verdwijnen 250 van de 750 banen.

Vorig jaar kocht NDC Het Friesch Dagblad erbij, dat op het punt stond om te verdwijnen. NDC werkt aan samenwerking tussen de redacties. Sinds september hebben de drie noordelijke kranten een algemene hoofdredacteur: Evert van Dijk.

Het Dagblad van het Noorden had in 2012 een betaalde oplage van 113.000 exemplaren, 5 procent minder dan in 2011. De Leeuwarder Courant verkocht in 2012 75.000 kranten per dag, 7 procent minder. Het Friesch Dagblad heeft een oplage van 14.000 exemplaren.

De Telegraaf, de grootste krant van Nederland, zag het afgelopen jaar zijn betaalde oplage dalen onder 500.000. Rond 2000 had de krant nog een oplage van 800.000. Het concern wil meer inzetten op digitale platforms, maar verslikte zich de laatste jaren in de dure aankoop (43,7 miljoen euro) van het inmiddels verdwenen sociale netwerk Hyves. TMG kondigde vorig jaar in totaal zevenhonderd ontslagen aan.

TMG noch NDC willen het bericht bevestigen. TMG-topman Cees van Steijn: „NDC is gewoon een van de partijen waarmee we synergie verkennen, zoals met alle dagbladuitgevers.”