Totale schade door fraude bij betalingsverkeer weer gedaald

De schade door fraude in het betalingsverkeer is gedaald, dankzij standaard blokkeren van niet-Europese passen.

Minder mensen zijn vorig jaar het slachtoffer geworden van skimmen en fraude met internetbankieren. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en Betaalvereniging Nederland.

De totale schade door fraude in het betalingsverkeer bedroeg vorig jaar 33 miljoen euro, een daling van 60 procent in vergelijking met een jaar eerder. Toen bedroeg de totale schade nog 82 miljoen euro. In 2011 bedroeg de schade nog 92 miljoen euro.

Vooral de fraude als gevolg van het skimmen van betaalpassen en fraude met internetbankieren daalde vorig jaar stevig. De schade door skimmen bedroeg vorig jaar 6,8 miljoen euro, een daling van 76 procent. De fraude met internetbankieren daalde met 72 procent tot 9,6 miljoen euro.

Volgens de NVB is vooral de maatregel om bankpassen standaard te blokkeren voor gebruik buiten Europa effectief in de strijd tegen fraude. Door die maatregel daalde de schade door het skimmen in de tweede helft van 2013 tot 1 miljoen euro. Ondanks de daling vinden er volgens de NVB nog erg veel fraudepogingen plaats in het betalingsverkeer via internet.