Thriller met nieuw einde

Arjen Lubach herschreef 27 pagina’s van zijn thriller IV // Arnold Karskens adviseert oorlogsjournalisten // En Jan Eikelboom schreef over 25 jaar oorlogsverslaggeving

None

Lezen // Nieuw einde Arjen Lubach IV Uitgeverij Podium, gewijzigde vierde druk, 320 blz, €12,50 4

Na drie literaire romans deed schrijver en cabaretier Arjen Lubach (1979) vorig jaar iets geks: hij publiceerde IV, een puzzelthriller met een republikeins tintje. In de literaire wereld werd enigszins geschamperd, maar verder werd IV enthousiast ontvangen: positieve recensies, een nominatie voor de Gouden Strop, een contract voor een tv-serie en vijftienduizend exemplaren verkocht. Een jaar na verschijning van de eerste druk doet Lubach weer van zich spreken: hij herschreef de laatste 27 pagina’s van zijn 315 pagina’s tellende boek.

Het leek hem een leuk idee om een nieuw einde te schrijven, verklaarde de schrijver op zijn Facebookpagina. ‘Ik heb geen spijt van het oude einde, maar het nieuwe einde heeft meer te maken met de huidige situatie in de wereld en de wereld van het boek’.

Het is niet mogelijk om over beide iets te zeggen zonder spoilers weg te geven. Wat wel gezegd kan worden is dat zowel IV als IV 2.0 verrukkelijke light-reading is, een combinatie van de Amerikaanse tv-serie 24 en de Da Vinci Code. De oorspronkelijke plot was het minste onderdeel van IV: het laatste achtbaanwagonnetje, dat in een scherpe bocht uit de rails vloog. De nieuwe ontknoping is minder grotesk en de actualiteit is er slim in verwerkt.

Hij was niet vertrouwd met de wetten van het genre, vertelde Lubach vorig jaar in een interview met deze krant. Op een paar boeken van Mankell en Grisham na had hij nooit thrillers gelezen. Ook wist hij niet dat zo’n spectaculair Hollywood-einde passé is.

Lezers van de oorspronkelijke versie hoeven zich niet bekocht te voelen. Op uitgeverijpodium.nl kunnen ze de nieuwe ontknoping downloaden.

    • Arjen Ribbens