Thaise Golf als nieuwe Bermuda- driehoek

Maleisië heeft nog geen spoor van de verdwenen Boeing gevonden. China is ongeduldig.

Vietnamese helikopterpiloot bekijkt een kaart van het rampgebied. Foto AFP

Meer dan tachtig uur nadat vlucht MH370 ergens boven zee van de radar verdween, is er nog geen enkel spoor van het vliegtuig gevonden. Wat reddingswerkers dachten dat een staartstuk was, waren boomstammen. Een grote olievlek bleek na laboratoriumonderzoek geen vliegtuigkerosine te bevatten. Hoe een vliegtuig van 64 meter lang en van vleugel tot vleugel 61 meter breed met aan boord 239 mensen kan verdwijnen in een ondiepe (40 tot 70 meter) zee, wordt intussen een van de grootste raadsels uit de moderne luchtvaart genoemd. De Golf van Thailand lijkt de nieuwe Bermudadriehoek te zijn geworden.

De Maleisische onderzoekers die de zoektocht leiden, hebben het gebied uitgebreid. Ze zoeken in een groot deel van de Golf van Thailand, maar kijken ook of het vliegtuig ergens op het vasteland van Maleisië of in de Straat van Malakka is neergekomen. Mocht het vliegtuig daar zijn neergekomen, dan is het toestel waarschijnlijk omgekeerd.

Het is onduidelijk of de onderzoekers daarvoor concrete aanwijzingen hebben. Gisteravond zei onderzoeksleider Azharuddin Abdul Rahman dat er sommige feiten zijn die hij niet openbaar kan maken. Eerdere radarbeelden leken de indruk te wekken dat de Boeing 777 inderdaad een draai had gemaakt. Maar luchtvaartexperts vinden het weinig geloofwaardig dat het vliegtuig gekeerd is. Dit zou betekenen dat de piloten wisten dat ze problemen hadden. Ze zouden daarvan via de radio melding hebben gemaakt – maar zo’n bericht is nooit opgevangen.

De druk op de Maleisische regering neemt toe. Chinese autoriteiten zijn geïrriteerd en vinden dat Maleisië meer moet doen. Van de 227 passagiers kwamen er 153 uit China. „Wij hebben de verantwoordelijkheid om van de Maleisiërs te eisen dat zij meer doen. Ze moeten zo snel mogelijk een onderzoek beginnen en op tijd informatie aan China leveren”, aldus woordvoerder Qin Gang van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken. China handelt ook zelf. Tien Chinese satellieten die beelden in hoge resolutie kunnen sturen, worden op het vermoedelijke rampgebied gericht.

DigitalGlobe, een Amerikaans satellietbedrijf, heeft beelden vrijgegeven op de website Tomnod. Daar kunnen hobbyisten de kaarten bekijken en verdachte afwijkingen op de kaarten markeren. DigitalGlobe hoopt dat via deze manier van crowdsourcing er alsnog wrakstukken gevonden worden.

De Maleisische politie liet vandaag op een persconferentie weten alle passagiers en bemanning van vlucht MH370 te onderzoeken. Ze kijken of er mensen aan boord waren met persoonlijke of psychische problemen. In 1997 stortte een vliegtuig van Silk Air onderweg naar Singapore neer bij het Indonesische eiland Sumatra. Na jaren van onderzoek werd geconcludeerd dat de piloot het vliegtuig mogelijk had laten neerstorten. Hij had tijdens de Aziëcrisis fors op de beurs verloren. „Wij onderzoeken de mogelijkheid van kaping en sabotage”, zei Khalid Abu Bakar, een Maleisische politiechef, vandaag op een persconferentie.

    • Melle Garschagen