Versleutel alles, dat wérkt

Snowden op scherm in Austin. Foto Bloomberg

Edward Snowden heeft geen spijt van het lekken van duizenden documenten over de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. Hij was aanvankelijk bang dat zijn onthullingen te weinig aandacht zouden krijgen, maar hij is nu zeer tevreden over het debat dat de NSA-onthullingen hebben losgemaakt.

Dat zei Snowden maandag bij zijn eerste optreden voor een groot publiek. De voormalig medewerker van de NSA hield een openbaar interview op het South By Southwest-festival in Austin, Texas. Hij was daar niet in levenden lijve – hij houdt zich sinds vorig jaar zomer schuil in Moskou en sprak nu via een videoverbinding.

Snowden riep het publiek, onder wie veel computerdeskundigen, op om zich sterk in te zetten voor meer beveiliging van het dataverkeer op internet. „Zodra het versleutelen van informatie verbetert, wordt het voor diensten als de NSA veel te duur om iedereen te volgen.”

Encryptie wérkt, aldus Snowden, ook al zet de NSA al jaren forse druk op computerbedrijven om inferieure vormen van beveiliging tot de wereldwijde standaard te maken. „De NSA ondermijnt onze digitale veiligheid. Dat schaadt gewone gebruikers. Niet alleen tegenover de overheid, maar ook tegen identiteitsdieven, buitenlandse spionnen en andere criminelen.”

Snowden versleutelt al zijn communicatie. De videobeelden vanuit zijn ballingsoord Moskou kwamen in Austin via zeven zogenoemde proxy’s, servers die dataverkeer doorgeven. „De Amerikaanse overheid investeert al maanden veel tijd en geld om meer te weten te komen over de documenten die ik bezit en de contacten die ik heb met journalisten, maar ze hebben geen idee.”

Gebruikers moeten volgens Snowden beter nadenken voordat ze gebruik maken van webmaildiensten van Google en Yahoo. „Het zijn gratis diensten van advertentiebedrijven. Als je iets gratis krijgt, moet je beseffen dat computerveiligheid niet de hoogste prioriteit heeft.”

    • Jan Benjamin