Samen de grootste in bananen

Chiquita en Fyffes gaan fuseren. Daardoor ontstaat in één klap het grootste bananenbedrijf ter wereld.

Op een plantage van Chiquita moeten plastic zakken de bananen beschermen tegen insecten. Foto Corbis

Ze plakken hun namen aan elkaar vast en voilà: ChiquitaFyffes is het grootste bananenbedrijf ter wereld. Gisteren maakten de fruitproducenten Chiquita en Fyffes hun aanstaande fusie bekend. Door samen te gaan stoten zij marktleider Dole van de eerste plaats.

De fusie, die naar verwachting dit jaar wordt afgerond, moet over twee jaar een kostenbesparing opleveren van 40 miljoen dollar (circa 29 miljoen euro). Doordat grote supermarkten in Europa stunten met bananen staan de marges onder druk. Het fusiebedrijf, ChiquitaFyffes, verwacht sterker te staan tegenover supermarktketens.

Het nieuwe concern krijgt een notering aan de beurs in New York en wordt veruit het grootste bedrijf op de internationale bananenmarkt. Volgens gegevens van de organisatie BananaLink, die zich sterk maakt voor een duurzame handel van bananen, krijgt het nieuwe concern een marktaandeel van 29 procent in de export van bananen. Fyffes behoorde al eerder tot Chiquita, voordat het in 1986 aan Fruit Importers of Ireland werd verkocht.

Het Ierse Fyffes is half zo groot als het Amerikaanse Chiquita. Fyffes heeft een omzet van 1,5 miljard dollar en 12.000 werknemers, Chiquita boekt een omzet van 3 miljard dollar met 20.000 werknemers. Maar waar Chiquita in 2012 en 2013 verliezen leed van respectievelijk 405 en 16 miljoen dollar, maakte Fyffes winst: ruim 36 miljoen dollar in 2013 en meer dan 33 miljoen dollar het jaar ervoor.

Behalve bananen verkopen beide bedrijven zowel meloenen als ananassen. Op die markten wordt Chiquita-Fyffes wereldwijd de derde speler. Geografisch is er relatief weinig overlap in de activiteiten. Chiquita is dominant in de Verenigde Staten, Fyffes in Europa. De Amerikanen hebben meer eigen plantages dan Fyffes, dat momenteel weinig zelf produceert.

Op de beurzen van New York en Dublin is de fusie enthousiast ontvangen. De koers van Chiquita steeg met 11 procent, die van Fyffes met 29 procent.

Aandeelhouders van Chiquita krijgen uiteindelijk 50,7 procent van de aandelen in handen, de aandeelhouders van Fyffes de rest. Het Ierse bedrijf wordt met de overname gewaardeerd op 379 miljoen euro. Dat betekent een premie van 36 procent boven de gemiddelde prijs die de afgelopen dertig dagen voor de aandelen werd betaald.

Na tarwe, rijst en mais zijn bananen de meeste verbouwde gewassen ter wereld. Het is het basisvoedsel voor veel mensen in ontwikkelingslanden. Ook in Nederland is de banaan zeer populair: Nederlanders eten samen jaarlijks ruim 720 miljoen bananen. Daarmee is de banaan de nummer drie onder het fruit.

Jaarlijks wordt wereldwijd 130 miljoen ton aan bananen geteeld. Daarvan is ongeveer 85 procent bestemd voor lokale consumptie. India is de grootste producent, daarna volgen Brazilië en China. Ecuador is de grootste bananenexporteur, gevolgd door Colombia en Costa Rica.