RVD: Obama bezoekt Amsterdam, heeft ontmoeting met Rutte

Premier Rutte en president Obama tijdens een ontmoeting in de Oval Office in 2011. Foto ANP/ Valerie Kuypers

Het zong gisteren al even rond, maar nu is het bevestigd door de Rijksvoorlichtingsdienst: de Amerikaanse president Barack Obama brengt voorafgaand aan de grote Nuclear Security Summit in Den Haag ook een bezoek aan Amsterdam. Daar heeft hij onder andere een ontmoeting met premier Rutte.

De ontmoeting vindt in de ochtend van 24 maart plaats. Obama en Rutte zullen stilstaan “bij actuele politieke en economische onderwerpen”, volgens de RVD. De rest van het programma krijgt vorm in samenwerking met de gemeente Amsterdam.

Update 14.35 uur: De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan schuift op 24 maart kort aan bij de ontmoeting tussen Obama en Rutte.

‘Bezoek aan Museumkwartier’

De NOS maakte gisteren al melding van het bezoek van Obama, toen op gezag van bronnen. De president zou een bezoek brengen aan het museumkwartier, waar ook het Amerikaanse consulaat ligt. Mogelijk zou hij ook het Rijksmuseum bezoeken.

Top wordt grootste politieoperatie in Nederland ooit

Aan de nucleaire top in het World Forum in Den Haag nemen 58 wereldleiders deel. Daarnaast ontvangt Den Haag 5.000 delegatieleden en 3.000 journalisten. Het is de grootste top die ooit in Nederland is georganiseerd. Er worden liefst 13.000 agenten ingezet, de grootste politieoperatie ooit in Nederland.

    • Frank Huiskamp