Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

PVV’er Van Vliet wilde overstappen naar de VVD

Een onderonsje tussen premier Rutte en Roland van Vliet vorig jaar voorafgaand aan het Verantwoordingsdebat in de Tweede Kamer.
Een onderonsje tussen premier Rutte en Roland van Vliet vorig jaar voorafgaand aan het Verantwoordingsdebat in de Tweede Kamer. Foto ANP / Martijn Beekman

Het Tweede Kamerlid Roland van Vliet (PVV) heeft volgens Haagse bronnen vorig jaar een poging gedaan naar de VVD over te stappen.

In een gesprek op 30 oktober informeerde de PVV’er bij VVD-fractieleider Halbe Zijlstra of er voor hem plaats zou zijn in de VVD-fractie. Zijlstra sloeg het verzoek van Van Vliet af, zo wordt in kringen van de VVD gemeld.

Zijlstra en Van Vliet bevestigen desgevraagd allebei dat zij met elkaar hebben gesproken. Zij weigeren op de inhoud in te gaan. Van Vliet concludeerde daarop dat hij in de PVV moest blijven. “Zolang ik in de politiek zit, blijf ik PVV-Kamerlid”, aldus Van Vliet nu.

‘Contacten met Zijlstra vertrouwelijk’

Hij wil niet zeggen of hij tot deze conclusie kwam omdat zijn flirt met de VVD vorig jaar mislukte.

“Ik doe geen enkele mededeling over mijn contacten met Zijlstra, want die waren vertrouwelijk.”

Haagse bronnen wijzen erop dat de VVD al onder Zijlstra’s voorganger Stef Blok de lijn trok dat de fractie in een lopende kabinetsperiode geen Kamerleden uit andere partijen opneemt.

Van Vliet een van de best functionerende PVV-Kamerleden

De VVD hanteert de interne code dat politici uit andere partijen die zinspelen op een overstap naar de VVD het voorbeeld van staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) moeten volgen. Hij stapte na een periode als Kamerlid voor Leefbaar Nederland (2002-2003) uit de politiek en kreeg in 2006 een verkiesbare plaats op de lijst van de VVD.

De poging van Van Vliet is des te opmerkelijker omdat hij een van de best functionerende PVV-Kamerleden is. Hij schopte het als enige PVV’er tot voorzitter van een parlementaire enquêtecommissie (naar woningbouwcorporaties) en leidt ook de Contactgroep Duitsland.

Lees het volledige artikel vandaag in NRC Handelsblad. Abonnees kunnen het stuk ook lezen in de digitale editie.