Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

PvdA-lijsttrekker Soest stopt na ophef ronselen stemmen

De lokale politicus Osman Suna trekt zich terug als lijsttrekker van de PvdA in Soest. Dat laat de partij vandaag in een persverklaring weten. Suna raakte in opspraak omdat hij stemmen zou hebben geronseld onder moslims in zijn gemeente.

Suna legt ook zijn werk als raadslid tijdelijk neer in afwachting van een onderzoek naar de gang van zaken. Burgemeester van Soest Rob Metz (VVD) heeft het Openbaar Ministerie op de hoogte gesteld, meldt persbureau Novum. Zijn partij is een intern onderzoek begonnen. Kiezers treffen Suna woensdag overigens nog wel aan op de kieslijst, omdat die al een maand officieel vastligt.

In een uitzending van het tv-programma Pownews was afgelopen maandag te zien hoe PvdA-lijsttrekker Suna bij een moskee probeerde stembiljetten te krijgen van mensen die zelf niet gaan stemmen op 19 maart. Hij zou hierbij hulp hebben gekregen van een ander PvdA-lid.

Burgemeester Metz:

“Ik neem deze gebeurtenis zeer hoog op, omdat ik het uitermate belangrijk vind dat inwoners uit Soest en Soesterberg met vertrouwen naar de stembus gaan.”

Metz wil dat het OM bekijkt of er sprake is van een strafbaar feit.

“We hopen dat er snel duidelijkheid komt”, gaat Metz verder. “We gaan ondertussen verder met de voorbereidingen op deze voor ons allemaal belangrijke gemeenteraadsverkiezing”, aldus de burgemeester. Het OM kon dinsdag nog niet inhoudelijk reageren op de zaak.

Voor de bewuste uitzending kwam ook naar buiten dat een webmaster van de PvdA-site een inwoner van Soest, die zelf niet kan stemmen, had verteld dat de partij iemand kan regelen die namens hem een stem uitbrengt. Suna zei toen tegen RTV Utrecht dat dit een incident was en dat deze actie niet door de beugel kon.