Parlement Libië dwingt premier Zeidan tot aftreden

De Libische premier Ali Zeidan verloor vandaag het vertrouwen van het parlement. Foto Reuters / Ismail Zitouny

De Libische premier Zeidan heeft een vertrouwensstemming verloren in het parlement, dat onmiddellijk de minister van Defensie als zijn tijdelijke plaatsvervanger heeft benoemd. Persbureau AP meldt dat een motie van wantrouwen de steun van 121 parlementariërs van de 180 kreeg.

Het parlement verloor het vertrouwen in Zeidan door zijn optreden in het olieconflict tussen de regering en de machtige milities in het oosten van het land. De vlam sloeg in de pan toen een groep rebellen die de oliehaven van Al-Sidra in handen heeft zonder toestemming van de autoriteiten een olietanker wilde laden. Libische militairen omsingelden de tanker afgelopen weekeind en zouden deze gisteren hebben overmeesterd. De rebellen spreken dat overigens tegen.

De stemming tekent de bestuurlijke en politieke chaos die er in het land heerst sinds de revolutie drie jaar geleden. Er is een groot machtsvacuüm waarin niemand de bovenliggende partij vormt en waarin een machtsstrijd gaande is tussen de centrale regering in Tripoli en de machtige milities in het oosten van het land. In het parlement had de impopulaire Zeidan te maken met islamitische facties die al langer van hem af wilden.

bestorming parlement

Het parlement wist zijn mandaat begin deze maand te verlengen, al wordt de legitimiteit van die stap betwist. Ruim een week later deed een generaal een poging het kabinet en het parlement naar huis te sturen, maar dat mislukte. Enkele dagen later gaven twee machtige milities het parlement vijf uur de tijd om op te stappen, maar Zeidan wist toen nog een deal te sluiten.

Honderden betogers protesteren dagelijks bij het parlement. Na een bestorming van het gebouw door demonstranten begin maart, moest het parlement zelfs hals over kop vluchten naar een vijfsterrrenhotel. NRC-columnist Carolien Roelants schreef een paar weken geleden dan ook niet voor niets: Libië is recordhouder coups.

    • Anouk Eigenraam