Neil Youngs iPod voor audiofielen

Alsof er een nieuwe muzikale wereld voor je open gaat. Dat is de belofte van ‘Pono’ een digitaal bestandsformaat dat beter zou klinken dan het veelgebruikte mp3.

Pono – Hawaïaans voor ‘goed’ – is bedacht door de Canadese singer-songwriter Neil Young die vandaag de bijbehorende Pono-player (399 dollar, circa 288 euro) introduceert op het SXSW-festival in Austin Texas. Bij een mp3’tje worden veel gegevens uit de oorspronkelijke muziek weggehaald om het bestandsformaat te verkleinen. De Pono-geluidsbestanden zijn niet of nauwelijks samengeperst. Pono klinkt volgens Young hetzelfde als het oorspronkelijke geluid in de opnamestudio. Beter dan cd dus. „Beter dan dit is er niet”, zei Young tijdens een eerdere presentatie.

De gele, driehoekige Pono-speler zou ruimte hebben voor 500 albums in hoge resolutie en is bedoeld voor audiofielen die met een iPod of mp3-speler geen genoegen nemen. De meeste mensen horen echter geen verschil tussen een geluidsbestand dat goed, heel goed of subliem klinkt. Zeker als ze niet investeren in een goede koptelefoon. De hogeresolutiealbums zullen te koop zijn via de Pono-winkel.