‘Op oudjaarsdag alleen vuurwerk vlak voor en na middernacht’

Vuurwerk tijdens de afgelopen jaarwisseling in Amsterdam.
Vuurwerk tijdens de afgelopen jaarwisseling in Amsterdam. Foto ANP/ Remko de Waal

Als het aan de vier grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht) ligt, dan mag er daar op oudjaarsdag alleen tussen 23.00 uur en 01.00 uur vuurwerk worden afgestoken. Ze bepleiten dit in een brief aan minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) en staatssecretaris Mansveld (Milieu), schrijft de Telegraaf vandaag.

Momenteel mogen mensen op 31 december vanaf 10.00 uur ’s ochtends tot 02.00 uur ’s nachts. Die periode willen de grote steden dus flink inkorten. Burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb schrijft namens de steden in de krant:

“Oudjaarsdag moet een normale dag worden waarop iemand gewoon zijn werk kan doen, zijn hond kan uitlaten en niet bang hoeft te zijn om boodschappen te doen.”

De burgemeesters willen ook de verkoopperiode inkorten. Nu kunnen mensen al vuurwerk kopen vanaf 28 december, maar de grote steden willen dat dat pas vanaf 30 december kan, een dag voor oudjaar.

Eerder al pleidooi gemeenten

De vier grote steden, de zogeheten G4, zeiden in januari al zelf meer te zeggen willen hebben over de regels rond het afsteken van vuurwerk. Aboutaleb riep het kabinet namens de steden op de gemeenten meer beleidsvrijheid te geven en zij wilden daarover in gesprek met minister Opstelten.

Toen zeiden ze al de verkoopperiode en de afsteektijd te willen beperken. Ze wilden ook de plaatsen bepalen waar vuurwerk afgestoken mag worden. In een reactie zei Opstelten dat hij de gemeenten meer mogelijkheden wilde geven om vuurwerk op bepaalde plekken te verbieden.

De NOS meldde in januari op basis van een eigen rondvraag dat meer dan 80 procent van de gemeenten voor het aanpassen van de vuurwerkregels is.