Opinie

    • Stijn Bronzwaer

Hij is het wel, niet, wel niet. En dan is het stil

Was het dan alleen een mooi verhaal? Vorige week meldde tijdschrift Newsweek de bedenker van de bitcoin gevonden te hebben. Satoshi Nakamoto, 64 jaar oud, woonachtig in een klein huis vlak bij Los Angeles. Hij rijdt in een Toyota Corolla, zijn hobby is spelen met modeltreintjes. Hij heeft voor 300 miljoen euro aan bitcoins in bezit, maar geld interesseert hem niet. Tot dat moment wist niemand precies wie het systeem achter de bitcoin had bedacht. Een enorme scoop.

Newsweek plaatste een foto van zijn huis bij het artikel, inclusief huisnummer. Na publicatie arriveerden de cameraploegen. Nakamoto kwam naar buiten, wees een journalist van AP aan en nam hem mee naar een sushirestaurant. Om daar te vertellen dat hij helemaal niks met de bitcoin te maken had.

Het Nakamoto-nieuwsitem werd helemaal leeggezogen. AP vertelde dat het verhaal niet klopte. Nieuws. Newsweek meldde achter het verhaal te blijven staan. Nieuws. Journalisten vroegen andere journalisten om hun mening te geven over de journalistiek van Newsweek. Nieuws. En Forbes maakte weer nieuws door het originele bitcoindocument, waar het idee achter de bitcoin op gebaseerd is, door een tekstbureau te laten analyseren en vergelijken met teksten van Nakamoto. De bijdrages op modeltreinwebsites van Nakamoto bleken totaal anders qua toon en woordgebruik dan het bitcoindocument. Conclusie: Newsweek had het bij het verkeerde eind. Nieuws.

Hij was het wel, niet, wel, niet. En toen werd het stil.

Met Newsweek als grote winnaar. Het blad besloot in 2012 na bijna tachtig jaar op papier alleen nog digitaal te verschijnen. Sinds vorige week is Newsweek weer terug op papier, met het bitcoin-artikel op de voorpagina. Alle publiciteit zorgde voor lege schappen.

Gisteren nog één laatste nieuwsbericht. Er is 28.000 dollar ingezameld voor Nakamoto. ‘Als deze persoon niet de echte Nakamoto is, is dit geld bedoeld als excuus’, schreef de initiatiefnemer van het fonds op Reddit. ‘Het verzacht de schade veroorzaakt door onverantwoordelijke journalistiek’.

    • Stijn Bronzwaer