Onbewogen rouwen om de vicepresident

Foto AP / Anja Niedringhaus

Het gezicht van een erewacht raakt nooit uit de plooi. Ook niet als het druk wordt om hem heen, of als er onrust ontstaat omdat er een nationaal kopstuk is overleden. Mohammad Qasim Fahim, de zittende vicepresident van Afghanistan, overleed zondag plotseling aan een hartstilstand. Bij zijn huis in de Afghaanse hoofdstad Kabul verzamelden zich gisteren rouwende mannen.

Fahim was een invloedrijke en ook gevreesde krijgsheer. Hij mocht zich officieel ‘maarschalk’ noemen en kon beschikken over een gedemobiliseerde militie. In het verleden was hij topcommandant in de Noordelijke Alliantie, een verzameling strijdgroepen die van 1996 tot eind 2001 vocht tegen het regime van de Talibaan. De Alliantie schaarde zich achter de Amerikaanse invasie van 2001.

„Hij stond voor de eenheid van Afghanistan”, zei president Karzai gisteren in een verklaring. „Fahim stond erop dat het de taak van de president is om voor vrede in dit land te zorgen.” Op 5 april zijn er presidentsverkiezingen in Afghanistan, waarvoor Fahim geen kandidaat was. Wel werd hij gezien als invloedrijk politiek figuur. Een machthebber als Fahim had een strijd tussen verschillende facties kunnen voorkomen. Het is volgens analisten maar de vraag of er nu nog iemand is die deze rol kan vervullen.