Opinie

    • Menno Steketee

Oekraïense salade

Een dejeuner sur l’herbe om nooit te vergeten. De herinnering eraan komt terug met ieder nieuwsbulletin waarin Oekraïense militairen oog in oog staan met Russische tegenstanders.

Zeker tien jaar terug had de Oekraïense krijgsmacht een alternatieve methode gevonden om geld te verdienen: een ‘militair avonturenprogram’ voor bemiddelde toeristen. En ze wilden best een sneak preview geven, maar dan moest ik me wel op een dag X op het beboste Desna-oefenterrein, ten noorden van Kiev, melden.

Op een grote open plek hadden ze op die dag voor de schietgrage journalist klaargelegd: een Makarov-pistool, een heuse AK-47, een Dragoenov-sluipschuttergeweer en een licht machinegeweer.

Na dit lichtere ratel- en knalwerk was het tijd voor een zwaarder onderdeel: RPG lanceren, van die raketgranaten vanaf de schouder. Klik het vizier maar op, instrueerde een potige sergeant, en probeer het doel te raken.

Door het vizier zie ik 100 meter verder op een pokdalig veld een vuilnisbak staan. Ik haal de trekker over en op een staart van witte rook sist de raketgranaat naar de vuilnisbak. Raak. Schiet de rest ook maar op, zegt de sergeant. De munitiekist is nu toch open. De volgende 23 zijn allemaal mis.

Schieten maakt hongerig. Dus rijden we in jeeps naar een idyllische plek in het bos waar op meters schragen met vers geplukte dennentakken een lunch staat uitgestald. Soepen, salades, spiesjes, ingemaakte paddestoelen, pelmeni-deegkussentjes, kleine gebraden vogeltjes, ingelegde en gerookte vissen. En bronwatertjes, gekoeld bier, Champanskoye en wijn van de Krim.

Maar eerst moet er worden getoast. Met wodka. Op ons, op hen, op ons allemaal, op ieder afzonderlijk, op de mannen, op de vrouwen en op de eeuwige vriendschapsbanden tussen de Nederlandse pers en de Oekraïense strijdkrachten.

Uit de wodkamist van de herinnering, waarin ook nog een colonne pantservoertuigen komt langs denderen, herinner ik me dat een potente aardappelsalade me weer enigszins bij positieven bracht.

Kook de geschilde aardappels en de wortels tot ze gaar zijn. Kook de eieren hard en pel ze. Hak de aardappels en wortels in kleine, doperwtgrote stukjes. Prak de eieren fijn. Snijd de beenham in fijne brokjes, evenals de augurken en bosuitjes.

Meng dit alles in een grote schaal met de gehakte dille en een paar lepels mayo en crème fraîche, naar voorkeur .

    • Menno Steketee