Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Obama bewijst komisch talent in cultwebshow acteur Zach Galifianakis

Een derde termijn als president zou volgens Obama een beetje zijn als een derde The Hangover-film. Dat werkt niet echt. De Amerikaanse president en acteur Zach Galifianakis – mede bekend van die populaire filmreeks – deelden gisteren in de komische korte interviewshow van laatstgenoemde plaagstoten over een weer uit.

Een derde termijn als president zou volgens Obama een beetje zijn als een derde The Hangover-film. Dat werkt niet echt. De Amerikaanse president en acteur Zach Galifianakis - mede bekend van die populaire filmreeks - deelden gisteren in de komische korte interviewshow van laatstgenoemde plaagstoten over een weer uit.

‘Between Two Ferns’ (Tussen twee varens) heet dat programma, een soort parodie op alle serieuzere talkshows die er op de Amerikaanse televisie verschijnen. Verschillende beroemdheden zijn al ‘geïnterviewd’ door Galifianakis: Sean Penn, Jennifer Lawrence, Justin Bieber, Charlize Theron. En nu kwam dus zelfs de president langs in de altijd ongemakkelijke webshow.

En dat doet hij prima in de geest van het korte programma. Of hij de grappen nu zelf heeft bedacht of niet (gokje: nee), hij heeft in ieder geval een prima gevoel voor komische timing. Geheel getrouw aan het format gaan de sneren over en weer.

Galifianakis: “I’m sorry I had to cancel a bunch of times,” opens Galifianakis. “My mouse pad broke last week, and a I had to get my great-aunt some diabetes shoes.”
Obama: “Zach, it’s no problem. When I heard that people actually watch the show, I was pretty surprised.”

en:

Galifianakis: In 2013 you pardoned a turkey. What are your plans for this year?
Obama: We’ll probably pardon another turkey, we do that every year. Was that depressing to you? Seeing one turkey taken out of circulation, a turkey that you couldn’t eat?”

Obama breekt met zijn voorgangers

Allemaal vermakelijk en heel 2014 van Obama in zo’n soort show langs te komen, maar de president heeft natuurlijk wel een agenda. Die zit daar niet voor niets. Het is namelijk pure pr voor zijn zorgwet, de Affordable Care Act/Obamacare. Hij krijgt ruimschoots de kans aan het eind van het interview zijn wet te pluggen. Op 31 maart is de deadline voor mensen om zich in te schrijven voor een zorgverzekering en het gaat al tijden onder verwachting slecht.

Met zijn deelname aan de webcultshow van Galifianakis probeert hij uiteraard de jonge Amerikanen te bereiken. Daar is Obama’s staf ook heel eerlijk over. Zo zegt Dan Pfeiffer, de voornaamste communicatiestrateeg in zijn gelederen tegen The New York Times:

“We moeten manieren vinden om erdoorheen te breken. Dit is in feite een verlengstuk van de code die wel al zeven jaar proberen te kraken.”

Obama, zo benadrukt de krant, heeft veel minder moeite dan zijn voorgangers met het loslaten van het stijve presidentiële imago. Hij verscheen meerdere keren in populaire talkshows als die van Jimmy Fallon, waar hij vrolijk meedeed aan een segment dat ‘Slow Jam the News’ heet. Ook zat hij met vrouw Michelle op de bank bij de dames van The View en liet hij zich interviewen door oud-basketballer Charles Barkley.

Wat doe je als president wel en wat weiger je? De grenzen worden steeds meer verlegd, schrijft de krant. Mike McCurry, perschef voor oud-president Clinton zegt dat er een “grens is aan hoeveel je als president kunt doen, we moeten oppassen voor de waardigheid van het presidentschap”. Maar hij erkent dat er nieuwe strategieën nodig zijn, omdat populaire cultuur en de manieren waarop mensen vermaakt worden veranderen.

Lof is er van Marcia Wallace, de communicatiechef van George Bush, Obama’s voorganger:

“Het is bijna nalatig om de president niet die kant van hem te laten zien. Er is niets wat we zien in de politieke media dat ook maar iemand afbeeldt als evenwichtig persoon. Al deze pogingen zijn nobel en de moeite waard.”

Maar, zegt Wallace, er zijn vast grenzen die zelfs Obama’s communicatieman Pfeiffer niet over zal gaan:

“Je kan een president niet in Keeping Up with the Kardashians zetten.”