Nacht opgescheept met een huurmoordenaar

Zien Film

Collateral

RTL 7, 20.30-22.50u

(Michael Mann, 2004). Tom Cruise speelt in deze thriller Vincent: een onberispelijk geklede, zwijgzame huurmoordenaar. Zijn grijze haarspoeling kleurt perfect bij zijn pak en de dure zonnebril is altijd binnen handbereik.

Max is de perfecte taxichauffeur: hij heeft een keurig opgeruimde taxi, weet de weg en heeft altijd netjes de meter aan staan. Toch droomt hij van een beter leven, ergens ver weg op een paradijselijk eiland. Maar het mag niet zo zijn, de voorzienigheid heeft andere plannen. In Collateral neemt zijn leven een onvoorziene wending als hij tegen wil en dank voor één nacht met Vincent opgescheept raakt als deze in zijn taxi stapt. Zelfingenomen Vincent, een koelbloedige control freak, heeft nog wat klusjes te klaren en gebruikt de tikje timide Max als chauffeur. Zal Max de nacht ongeschonden doorkomen?

Soms moet je een film niet om zijn plot maar om zijn fraaie beelden kijken, Collateral is daar een goed voorbeeld van. Regisseur Michael Mann, bedenker van Miami Vice, is een echte stadsfilmer: Los Angeles zag er zelden zo aantrekkelijk uit. Mann filmt de glimmende lichtjes van LA het liefst van boven, zodat er een prachtig abstract schilderij ontstaat waar het fijn naar turen is.

    • André Waardenburg