kort

Foto Reuters

Stalking //

Toch geen proces voor Heleen Mees

Als financieel econoom Heleen Mees in therapie gaat en twaalf maanden ‘geen problemen’ veroorzaakt, komt het niet tot een proces in de zaak over haar vermeende stalkgedrag. Dat heeft de rechter gisteren besloten. De 45-jarige Mees werd vorig jaar zomer in New York gearresteerd op verdenking van stalking, bedreiging en seksuele intimidatie van haar ex-geliefde, topeconoom Willem Buiter. Ze zou hem enkele jaren lastig hebben gevallen met duizenden e-mails nadat Buiter hun affaire had beëindigd. Mees zou erotische foto’s van zichzelf naar Buiter hebben gestuurd, evenals afbeeldingen van dode vogels en ernstige verwensingen. Mees gaat met haar nieuwe advocaat Citigroup en Buiter aanklagen voor reputatieschade.

Staatslening //

Deel lening aan Cuba kwijtgescholden

Nederland heeft Cuba dertig miljoen euro kwijtgescholden aan rentebetalingen voor leningen waarvoor de staat garant stond. Dat scheef minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) gisteren in antwoord op Kamervragen van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. Het gaat om de afwikkeling van leningen die een Nederlandse bank ruim tien jaar geleden heeft verstrekt aan een Cubaanse staatsbank. Die Nederlandse bank had het betalingsrisico verzekerd. De verzekeraar had op zijn beurt deze risico’s herverzekerd bij de Nederlandse staat. Toen de Cubaanse bank ophield met betalen, draaide de staat op voor de kosten.

Lekker //

Vroeg lenteweer doet records sneuvelen

Het weer voelde gisteren niet alleen maar lekker, het was ook officieel lekker weer. In De Bilt werd het halverwege de middag 18 graden. Dat is een recordtemperatuur waar sinds 1921 geen 10 maart aan kan tippen. Die van 1997, 17,9 graden, is naar de tweede plaats verdreven. De 10 maart van gisteren gaat dan ook de boeken in als de warmste ooit. Het is al de derde recorddag op rij, en meteorologen denken dat ook vandaag warmterecords kan gaan breken. Het blijft lekker tot en met vrijdag.

    • Novum
    • NRC