‘Jaarlijks tientallen doden langer dan twee maanden onopgemerkt’

De ramen van een huis in de Porcellistraat in Rotterdam, waar eind vorig jaar een vrouw werd gevonden die daar al tien jaar dood lag.
De ramen van een huis in de Porcellistraat in Rotterdam, waar eind vorig jaar een vrouw werd gevonden die daar al tien jaar dood lag. Foto ANP/ Arie Kievit

Ieder jaar liggen zeker 36 overledenen langer dan twee maanden onopgemerkt in huis. Dat concludeert het AD vandaag uit cijfers van 22 van de 24 GGD-regio’s in Nederland. Eenzame mannelijke 60-plussers lopen volgens de krant het grootste risico pas lang na hun overlijden te worden gevonden.

Het meest extreme geval werd eind vorig jaar in Rotterdam ontdekt. Daar had een 74-jarige vrouw tien jaar dood in huis gelegen. Die ontdekking leidde tot een discussie over de eenzaamheid van ouderen.

Buren, gemeenten of woningcorporaties merken het volgens de krant vaak pas laat als mensen wegvallen. Vaak gaat het om teruggetrokken mensen voor wie een eenzame leefstijl een overlevingsstrategie is, zegt universitair hoofddocent voor humanistiek Anja Machielse in de krant. “Door teruggetrokken te leven kon niemand hun pijn doen of afwijzen.”

Het zijn vaak mensen met psychiatrische aandoeningen. Omdat zulke mensen vaker in steden wonen, komt dit vaker voor in steden dan in dorpen. (Novum)