Interpol: verdwijning toestel waarschijnlijk geen terreurincident

Een combinatiefoto met daarop de twee mannen die volgens de politie met een vals paspoort aan boord gingen van het toestel. Foto Reuters

Hoe meer informatie er binnenkomt, hoe meer internationale politieorganisatie Interpol geneigd is aan te nemen dat de verdwijning van het toestel van Malaysia Airlines geen terreurincident is geweest.

Twitter avatar INTERPOL_HQ INTERPOL SG Noble: Inclined to believe that we are moving towards a human smuggling issue and not necessarily #terrorism. #MH370

De twee passagiers die reisden met gestolen paspoorten van een Oostenrijker en een Italiaan waren volgens Interpol een 19-jarige en een 29-jarige Iraniër. Van de 19-jarige werd al eerder gezegd dat hij van plan was asiel te zoeken in Duitsland. Beide mannen zouden via Beijing, wat de eindbestemming van het vermiste toestel had moeten zijn, doorreizen naar Europa.

De twee paspoorthouders zouden hun Iraanse paspoorten in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur hebben omgeruild voor valse. De angst voor terrorisme werd in de eerste plaats gevoed door het feit dat twee passagiers, een Italiaanse en een Oostenrijkse man, op de passagierslijst stonden, maar zich niet in het vliegtuig hadden bevonden.

‘Toestel gelokaliseerd aan westkust Maleisië’

Het leger in Maleisië gelooft dat het de vermiste Boeing 777 op de radar heeft gevonden boven de Straat van Malakka, meldt persbureau Reuters. Opmerkelijk, omdat die ten westen van het Maleisisch schiereiland ligt. De plek waar het toestel het laatst contact had met de luchtverkeersleiding was ten oosten van Maleisië. Eerder waren er al berichten dat het vliegtuig mogelijk was omgekeerd. Volgens een functionaris bij het leger zou het inderdaad van route zijn veranderd.

Als de bewering van het leger waar blijkt, schrijft Reuters, dan betekent het dat het vliegtuig nog ongeveer 500 kilometer heeft gevlogen met de transponder en andere traceersystemen uitgeschakeld.

    • Frank Huiskamp