Heleen Mees wil nu rectificatie en een schadevergoeding eisen

Econoom Heleen Mees wil een juridische procedure starten voor de rechtbank in Amsterdam waarin ze eist dat Willem Buiter – bankier en haar voormalige minnaar – „een aantal onjuiste uitspraken” rectificeert.

Dat zegt Olav Haazen in New York, een van de advocaten van Mees.

Mees wil met de procedure reputatieschade verminderen. Gisteren werd bekend dat er geen strafzaak komt voor de rechtbank in New York tegen Mees (45) wegens stalking van Buiter (64), de Brits-Nederlandse topeconoom van Citigroup.

Volgens advocaat Haazen is er gisterochtend met de aanklager overeenstemming bereikt over ontslag van rechtsvervolging van Mees. Ze werd vorig jaar zomer opgepakt nadat Buiter aangifte tegen haar had gedaan. Volgens Buiter bleef Mees hem lastigvallen met e-mails en bezoekjes nadat hun liefdesrelatie was uitgeraakt. Mees werd gearresteerd en vier dagen opgesloten in een gevangenis. De rechter in New York besloot maandag dat de strafzaak wordt geschrapt. Mees mag twaalf maanden ‘geen problemen’ veroorzaken. Verder moet ze veertien therapiesessies volgen.

Mees wil een procedure in Nederland beginnen omdat vooral door publicaties in de Nederlandse pers de schade is ontstaan. „Buiter heeft tegenover de politie en justitie een aantal foute uitlatingen gedaan over Mees waardoor een onnodig strafrechtelijk geschil is ontstaan. Dat heeft grote emotionele schade opgeleverd voor Heleen Mees”, zegt Haazen. Volgens Mees was er nooit sprake van stalking, maar ging het om wederzijds contact.

Mees wil ook een schadevergoeding eisen van Buiter. Door de arrestatie heeft Mees onder andere haar baan verloren als hoogleraar economie aan de New York University en haar column in Het Financieele Dagblad. Verder kreeg zij geen opdrachten meer als consultant.

Ook Citigroup wordt in de procedure betrokken. Het bedrijf zal gevraagd worden „relevant bewijsmateriaal” te overleggen over onder meer reizen van zijn topeconoom. Willem Buiter geeft desgevraagd geen commentaar.

    • Marcel Haenen