Heinekenprijs voor de Kunst voor videokunst Van Oldenborgh

De installatie La Javanaise van Wendelien van Oldenborgh in Stedelijk Museum Bureau Amsterdam, 2012.
De installatie La Javanaise van Wendelien van Oldenborgh in Stedelijk Museum Bureau Amsterdam, 2012. Courtesy Wilfried Lentz Rotterdam, Wendelien van Oldenborgh

Videokunstenaar Wendelien van Oldenborgh krijgt de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst, de de belangrijkste (oeuvre)prijs voor beeldende kunst in Nederland. Dat heeft de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) vandaag bekendgemaakt. Van Oldenborgh ontvangt 100.000 euro, waarvan ze de helft moet besteden aan een publicatie of een tentoonstelling.

‘uitzonderlijke, overtuigde en gelaagde kunstwerken’

De jury prijst het werk van Van Oldenborgh voor de wijze “waarop het actuele maatschappelijke onderwerpen vertaalt in uitzonderlijke, overtuigde en gelaagde kunstwerken”. Van Oldenborgh heeft filmische werken gemaakt over onder meer de xenofobie in Nederland, de impact van het koloniale verleden en over subculturen als gabber en hiphop.

De tweejaarlijkse Heinekenprijs voor de Kunst wordt op 2 oktober tegelijkertijd uitgereikt met de tien Heinekenprijzen voor de Wetenschap, waarvan de winnaars volgende maand bekend worden. De prijzen worden gefinancierd door de Dr. A.H. Heineken Stichting en de Stichting Alfred Heineken Fondsen. De geldprijs is hoger dan die van de prestigieuze Britse Turner Prize (40.000 pond, omgerekend 48.000 euro) en van de P.C. Hooftprijs (60.000 euro).

‘De prijs lijkt vrij onbekend’

Dit keer is de beoordeling gedaan door twee leden van de KNAW en een kunstexpert. De kans is groot dat de volgende keer de nieuwe Akademie van Kunsten erbij betrokken wordt, zo laat de KNAW desgevraagd weten. Van Oldenborgh hoopt dat die de prijs meer status kan geven.

“De prijs lijkt vrij onbekend”, zegt de winnaar.

“Maar als je ziet wie hem allemaal hebben gewonnen, dan zou de Heinekenprijs toch meer aanzien ook in de kunstwereld zelf mogen genieten.”

Eerdere winnaars zijn onder meer Peter Struycken en Mark Manders.

Lees vandaag in NRC: Kunst met heldere blik op hoe samenleving verandert (€). Abonnees kunnen het stuk ook lezen in de digitale editie.

Supposing I love you. And you also love me uit 2011:

Wendelien van Oldenborgh, Scene 1 - Place from Ibraaz on Vimeo.