Fotograaf op de Krim

Olaf Koens is uiteraard niet alleen in Oekraïne. Een van zijn meest opvallende internationale collega’s op het schiereiland is Sergey Ponomarev. Deze ervaren en gevierde Russische freelance fotograaf verslaat de demonstraties in Oekraïne al vanaf het begin voor The New York Times. Tegenover Lens, het fotoblog van die krant, laat hij weten dat hij als Rus minder last heeft van intimidatie of provocaties dan collega’s uit andere landen.

Dat vertaalt zich ook duidelijk naar Ponomarevs werk, dat te zien is op zijn Twitter en zijn Instagram-account. De fotograaf zit middenin en bovenop zijn onderwerpen; of dit nu te midden demonstranten of veiligheidsdiensten is in Kiev of recht tegenover wanhopige Oekraïnse soldaten in de bezette Krim. Het is daarom geen verrassing dat de intieme en confronterende foto’s van Ponomarev de voorpagina’s van The New York Times halen.