Er missen 239 echte mensen

Tussen Maleisië en Vietnam is het contact met een Boeing verloren, wat er is gebeurd is nog steeds onbekend // Aan boord waren 227 passagiers en 12 crewleden // Hun verhalen worden verteld

Vanuit een vliegtuig van de Vietnamese luchtmacht zijn schepen te zien die deelnemen aan de zoekactie naar de vermiste Boeing 777 van Malaysia Airlines, op de Zuid-Chinese Zee. Foto AP

Een vlucht is vaak anoniem en onpersoonlijk. Je spreekt misschien even met de buurman, maar de honderden andere passagiers in het toestel blijven niet meer dan een bonte verzameling naamlozen met dezelfde bestemming. Dat geldt ook voor de passagiers en de crewleden in de vermiste Boeing 777 van Malaysia Airlines.

Een korte blik op de vrijgegeven passagierslijst toont de variatie: 12 nationaliteiten. Veel verschillende namen, maar ook redelijk wat familieleden. Leeftijden van 2 tot 78, met een gemiddelde leeftijd van 42,5.

Veel meer informatie valt er niet uit de lijst de destilleren, maar overal ter wereld zijn media aan de slag gegaan met de voor hen interessante namen. The Wall Street Journal schrijft over een zakenman, The Times of India over een Indiaas slachtoffer. Een kleine tocht langs internationale media – groot en klein – geeft een indruk van de passagiers aan boord van vlucht MH370.

Surti uit Osdorp zocht liefde

Surti Dahlia uit het Amsterdamse Osdorp was de enige Nederlandse passagier aan boord. Een vriendin van de 50-jarige vrouw laat aan RTV Noord-Holland weten dat ze eenzaam was en op zoek naar de liefde. In Indonesië had ze haar familie opgezocht en afgesproken met een man die ze via internet had leren kennen. Dat liep uit op een mislukking, melden bekenden aan het AD. „We hebben haar nog gewaarschuwd als ze weer via Facebook werd benaderd door iemand die zei dat hij militair was, of een ander verhaal had. De volgende keer wordt het nog je dood, werd tegen haar gezegd.”

Ze vloog via Beijing terug naar Nederland. Dat was goedkoper dan een rechtstreekse vlucht van Kuala Lumpur naar Schiphol. Haar familie heeft hoop dat „het vliegtuig ergens aan het survivallen is” en dat „hun tante nog ergens in leven is op een onbewoond eiland”, zegt een vriendin tegen RTV Noord-Holland.

Hoop hebben meer nabestaanden. „Je weet het niet. Ik ga die deur niet sluiten totdat we hem echt volledig moeten sluiten”, zegt de broer van een van de drie Amerikanen die aan boord waren tegen Fox News.

Een andere broer, van een Australische passagier, tegen The Daily Telegraph: „Ik kan het nog steeds niet geloven. We willen weten waar het is, waar het toestel is neergekomen, of er nog iets over is.”

Kaiden miste de rampvlucht

Zoals bij ieder vliegtuigongeluk waren er ook mensen die toch niet in het vliegtuig zaten. Zoals Kaiden Dawson, die precies had gedaan waarop zijn vriendin hoopte. Zij twitterde: ‘Omfg @KaidenDL please tell me uyo missed your flight to bejiing…. Dude… Where are you…@thisnamesuckz where is my kaid.’ Waarna haar vriend een ruim uur later meldde dat hij inderdaad het vliegtuig had gemist: ‘@Cylithria can’t reach you by phone. We missed the flight. Rory and I are OKAY Ria. I’m NOT ON THE FLIGHT RIA. IM OK.

Wong boekte om naar MH370

Maar de meeste verhalen van vlucht MH370 zijn tragisch. Zo was de Maleisische Stanley Wong Sai Sang – die een dag voor de ramp 52 werd – juist niet van plan om deze vlucht te nemen. Hij had zijn eerdere vlucht naar China gemist, vertelt zijn vrouw tegen The Malay Mail, en werd omgeboekt naar vlucht MH370.

Vrienden van de Indiase Chandrika Sharma bleven na het nieuws van de vermissing haar telefoon bellen. Ze hoopten dat het vliegtuig was gekaapt en dat Sharma wellicht nog zou opnemen. Ze putten hoop uit een bericht in lokale Chinese media, waarin werd geschreven dat een telefoontje van familie naar één van de passagiers gewoon overging, voordat de verbinding werd verbroken.

Er waren baby’s aan boord, kinderen, tieners, volwassenen en bejaarden. Mensen reisden alleen, zoals de 24-jarige Indonesiër Firman Chandra Siregar die in China aan een nieuwe baan zou beginnen, vertelt zijn vader aan The Jakarta Post. Hij had net getekend voor drie jaar bij een grote oliemaatschappij.

19 schilders, 20 techneuten

En er waren groepen. Kunstenaars bijvoorbeeld. Negentien schilders en kalligrafen die zojuist een expositie hadden afgerond in Kuala Lumpur, aldus organisator Liao Weicheng tegen de South China Morning Post. Ze kwamen uit alle delen van het land, vertelt Weicheng. „Ik heb ze op het vliegveld nog helpen inchecken. Toen ik thuiskwam heb ik het hoofd van de Chinese organisatie nog gebeld. Alles was toen in orde.”

Aan boord zaten ook twintig werknemers van het Amerikaanse bedrijf Freescale Semiconductor, dat chips levert voor tablets. Twaalf Maleisiërs en acht Chinezen met „veel ervaring en technische kennis”, aldus het bedrijf. „Onze gedachten en gebeden zijn bij diegenen die worden geraakt door deze tragische gebeurtenis.”

Families zijn niet herenigd

Een Franse zakenman zat zelf in een vliegtuig op weg naar Beijing om daar zijn vrouw, dochter, zoon en diens vriendin weer te zien. Zij zouden rond hetzelfde tijdstip landen na een korte vakantie in Kuala Lumpur. Op het vliegveld werd hij opgewacht door Franse diplomaten die hem het slechte nieuws moesten brengen, aldus The Wall Street Journal.

„Welkom bij de Poppy’s – waar herinneringen worden gemaakt en kleinkinderen worden verwend”, staat er op het bordje bij de deur van een Australisch stel dat in het vliegtuig zat, noteert The Queensland Times. De buurman van Bob en Cathy Lawton is kapot van het nieuws. „Ze zeggen dat God een plan heeft, maar je vraagt je af waarom afschuwelijke dingen zoals dit goede mensen als Bob en Cathy moet overkomen.”

De piloot was dol op vliegen

Persbureau Reuters maakte een profiel van Ahmad Shah Zaharie, de 53-jarige piloot van het vliegtuig. Shah komt uit Maleisië, net zoals de rest van zijn bemanning. „Een luchtvaartnerd”, zo noemen collega’s hem. Dat blijkt ook wel uit de foto’s die hij op een forum over vliegtuigen plaatste. Zaharie hield zo van vliegen dat hij thuis zelfs een simulator had nagebouwd van een Boeing 777. Zijn vrienden en collega’s zijn ervan overtuigd dat, wat er ook gebeurd is, het niet de fout van Zaharie is.

    • Lex Boon