‘Els Borst vermoedelijk twee dagen dood voor ze gevonden werd’

Archieffoto Els Borst.
Archieffoto Els Borst. Foto ANP / Toussaint Kluiters

Oud-minister Els Borst was waarschijnlijk al twee dagen overleden voordat ze vorige maand in de garage werd gevonden door twee vriendinnen. Dat heeft de politie vanavond gezegd in het programma Opsporing Verzocht. Een woordvoerder van de politie zei dat inmiddels met zekerheid is te zeggen dat ze door een misdrijf om het leven is gekomen.

De 81-jarige Borst is vermoedelijk op zaterdagavond 8 februari omgebracht nadat ze naar het D66-congres in Amsterdam was geweest. Pas twee dagen later, op maandagavond, werd ze gevonden. Ze had haar jas nog aan, wat erop wijst dat er iets gebeurd is vlak nadat ze thuiskwam. Er zijn de afgelopen tijd al 150 tips binnengekomen over de zaak. Na de uitzending vanavond zijn er al twintig nieuwe tips binnengekomen.

Maar de politie vraagt nogmaals getuigen die Borst op 8 februari hebben gezien, zich te melden. De politie is op zoek naar mensen die haar op weg naar het station hebben gezien. Ook wordt gezocht naar een vrouw en een verwarde man die mogelijk belangrijke informatie hebben. De vrouw liep rond de thuiskomst van Borst door de Ruysdaellaan, de straat waarin ze woonde. De man belde anderhalve week eerder ‘s ochtends vroeg aan bij Borst. Volgens de politie is het mogelijk dat hij later nog een keer is geweest.

Reconstructie tot nu toe

Op de site van Opsporing Verzocht staat een tijdlijn van zaterdag 8 februari waarop Borst voor het laatst gezien is en het moment dat ze gevonden werd.

  • zaterdagochtend: Borst vertrekt met de trein vanuit haar woonplaats Bilthoven naar het D66-congres in de Beurs van Berlage in Amsterdam.
  • 17.30-18.00 uur: Borst vertrekt van het congres naar de trein. Onbekend is hoe ze van de Beurs van Berlage naar het CS is gegaan, maar waarschijnlijk is ze te voet gegaan. 
  • 18.07 uur: Borst neemt vanaf perron 5 de intercity naar Utrecht CS. Ze reist die avond eerste klas.
  • 18.36 uur: de trein komt aan op Utrecht CS, Borst heeft een kwartier om over te stappen op de stoptrein naar Bilthoven. In deze trein komt ze een kennis tegen.
  • 19.00 uur: de trein komt aan op station Bilthoven. De kennis wordt met de auto opgehaald, ze biedt Borst een lift aan, maar Borst loopt naar haar Renault Clio die een paar honderd meter verderop op de Rubenslaan geparkeerd staat. 
  • 19.15-19.30 uur: Borst komt vermoedelijk rond dit tijdstip thuis, vanaf de Rubenslaan is het ongeveer een kilometer rijden naar haar huis aan de Ruysdaellaan. 
  • na 19.30 uur: Borst rijdt de auto de garage in, daar wordt ze twee dagen later gevonden naast de auto met haar jas nog aan.

Duikers zoeken naar aanwijzingen in vijver

De politie liet eerder weten dat er geen aanwijzingen zijn voor een inbraak. In een bosvijver bij het huis van Borst vond vandaag een duikactie plaats. Duikers hebben “een aantal dingen” uit de vijver gevist, maar of dat iets met de dood van de oud-minister te maken heeft kan de politie nog niet zeggen.

Duikers van de marine zoeken in een vijver op het bosperceel Heidepark naast het huis van de omgekomen oud-minister naar mogelijke sporen. Foto ANP / Jeroen Jumelet

Kijk hier de uitzending terug van vanavond: