‘CIA bespioneerde computernetwerk Amerikaans Congres’

Dianne Feinstein, de voorzitter van de inlichtingencommissie in de Senaat in wandelgangen van Capitol Hill in Washington. Foto AP / J. Scott Applewhite

De voorzitter van de Amerikaanse inlichtingencommissie van de Senaat heeft de CIA scherp veroordeeld. Volgens Dianne Feinstein heeft de inlichtingendienst een computernetwerk doorzocht dat bedoeld is voor gebruik door leden van het Amerikaanse Congres. Ook zou de dienst documenten hebben verwijderd van computers die worden gebruikt door haar commissieleden.

Het gaat om computers in het hoofdkwartier van de CIA, die gebruikt kunnen worden door medewerkers van het Congres om geheime CIA-documenten in te zien. Het netwerk werd opgericht naar aanleiding van een onderzoek naar het gebruik van martelmethoden door de CIA ten tijde van de regering-Bush. Een rapport over de martelpraktijken werd vorig jaar opgesteld.

‘Schending van de scheiding der machten’

Volgens Feinstein is het computernetwerk in januari doorzocht door de CIA. De senator zei vandaag dit “zwaar op te nemen”. Feinstein maakt zich ernstig zorgen ‘dat de zoektocht van de CIA een schending is van de scheiding der machten die is vastgelegd in de Amerikaanse grondwet’. De inspecteur-generaal van de CIA heeft de zaak doorverwezen naar het ministerie van Justitie ‘omdat de kans bestaat dat CIA-personeel een misdaad heeft begaan’, aldus Feinstein.

CIA-directeur: valse beschuldigingen

De CIA weigerde vandaag commentaar te geven op de uitspraken van Feinstein, schrijft The Washington Post. Vorige week weersprak CIA-directeur John Brennan de beschuldigingen dat de dienst onrechtmatig zou hebben gehandeld. “Ik ben zeer ontsteld dat sommige leden van de Senaat besloten hebben valse beschuldigingen te uiten over het optreden van de CIA die niet worden gestaafd door de feiten”, schreef Brennan. “Ik heb er het volste vertrouwen in dat de autoriteiten die deze zaak bestuderen zullen vaststellen of er fouten zijn gemaakt, en of dat bij de uitvoerende of de wetgevende macht is gebeurd.”

Lees hier een volledige transcriptie van Feinsteins speech.

http://youtu.be/arPoAEC1SL8

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Dit is de vuurspuwende reactie van senator Leahy uit Vermont op het nieuws dat de CIA de Senaat afluisterde http://t.co/jNL91trbQs
)
    • Marije Willems