Centrale bank Cyprus zonder baas

Ruim een jaar na het begin van de financiële crisis op Cyprus is de gouverneur van de centrale bank gisteren opgestapt. Een officiële reden voor het vertrekt van Panicos Demetriades werd niet opgegeven.

Demetriades lag onder vuur van de regering wegens zijn rol in de bankencrisis. President Nicos Anastasiadis houdt hem medeverantwoordelijk voor de crisis, die tot een uitbarsting kwam toen de grootste twee banken dreigden om te vallen. Hij verwijt hem te lang noodsteun in zwakke banken te hebben gepompt, die nu moet worden terugbetaald. Cyprus kreeg 10 miljard noodsteun van EU en IMF.

Het conflict tussen de bank en de president, die in Cyprus aan het hoofd van de regering staat, baarde de Europese Centrale Bank ernstig zorgen. ECB-president Mario Draghi nam het herhaaldelijk op voor Demetriades