Burgemeesters grote steden: beperk vuurwerk

De vier grote steden willen het afsteken van vuurwerk rond de jaarwisseling beperken. Dat schrijven ze vandaag in een brief aan minister Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) en staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur en Milieu, PvdA).

De burgemeesters van de vier steden (Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag) stellen voor vuurwerk alleen toe te staan op Oudejaarsavond tussen 23.00 en 1.00 uur. Nu mag die dag vanaf 10.00 al vuurwerk worden afgestoken. „De inzet van de overheid zou zich moeten richten op het terugdringen van de negatieve gevolgen van vuurwerk”, vinden de burgemeesters.

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam schrijft de brief namens de steden. „Oudejaarsdag moet een normale dag worden, waarop iemand gewoon zijn werk kan doen, zijn hond kan uitlaten en niet bang hoeft te zijn om boodschappen te doen”, staat er.

Ook de vuurwerkverkoop zou volgens de steden moeten veranderen. De verkoop zou 30 december om 12.00 uur ’s middags moeten starten. Nu is vuurwerk vanaf 28 december te koop.

Afgelopen jaarwisseling steeg het aantal vuurwerkincidenten ten opzichte van vorig jaar van bijna 3.500 naar 4.200. In januari liet minister Opstelten in een brief aan de Tweede Kamer weten ontevreden te zijn over het verloop van oudjaarsavond. Opstelten noemde het aantal vuurwerkincidenten „te hoog en onacceptabel”.