‘Er is grote markt voor nette bank’

„Er is in Nederland een enorme markt voor een fatsoenlijke bank”, twitterde D66-kamerlid Kees Verhoeven gisteren als reactie op de plannen van ING. De bank wil betaalgegevens analyseren om ze te gelde te maken bij adverteerders. Arie Slob van de ChristenUnie ging in het achtuurjournaal een stap verder: „Ik zit al vanaf mijn jeugd bij ING. Maar vanochtend dacht ik: misschien moet ik daar maar eens mee stoppen”. Het kwam hem op felle kritiek te staan, omdat hij zou oproepen tot een bankrun.

Maar Slob is niet de enige met deze gedachte. Is het eigenlijk moeilijk om over te stappen?

Als het om een gewone betaal- of spaarrekening gaat, is het relatief makkelijk. De gezamenlijke banken in Nederland hebben een site opgericht (overstapservice.nl) die klanten helpt. Je meldt je er gratis aan en de banken zorgen dat je betalingsverkeer 13 maanden lang wordt doorgeleid naar je nieuwe rekeningnummer.

Wel moet je in de tussentijd je nieuwe rekeningnummer doorgeven aan partijen aan wie je maandelijks geld overmaakt of waarvan van je maandelijks geld ontvangt. Maar in feite moeten klanten die actie nu toch al ondernemen omdat iedereen een nieuw Europees rekeningnummer heeft gekregen, het IBAN-nummer.

Een hypotheek verplaatsen naar een andere bank, is een stuk lastiger. Met name omdat Nederlandse banken op dit moment niet staan te springen om hypotheken van andere banken over te nemen. Dit omdat de waarde van veel hypotheken door recente prijsdalingen momenteel hoger is dan de waarde van het huis.