Auteur Joe McGinniss (71) overleden

De Amerikaanse schrijver Joe McGinnis is gisteren op 71-jarige leeftijd overleden. Bij de auteur werd vorig jaar prostaatkanker geconstateerd. Hij is overleden in het ziekenhuis in Worcester, in de Amerikaanse staat Massachusetts. McGinnis is bekend van The Selling of the President 1968 over de presidentscampagne van Richard Nixon en de bestseller Fatal Vision over een

Joe McGinniss (Foto AP)

De Amerikaanse schrijver Joe McGinnis is gisteren op 71-jarige leeftijd overleden.

Bij de auteur werd vorig jaar prostaatkanker geconstateerd. Hij is overleden in het ziekenhuis in Worcester, in de Amerikaanse staat Massachusetts. McGinnis is bekend van The Selling of the President 1968 over de presidentscampagne van Richard Nixon en de bestseller Fatal Vision over een geruchtmakende moordzaak.

McGinnis werkte in 1968 als columnist bij de krant The Philadelphia Inquirer. Toen een reclameman hem vertelde dat hij voor presidentskandidaat Hubert Humphrey werkte, raakte hij gefascineerd door de reclamestrategieën van politieke campagnes. Het inspireerde hem tot het boek over de verkiezingscampagne van Richard Nixon en de invloed van media-adviseurs en reclamestrategen. Het boek kwam in 1969 uit en werd een groot succes.

De Amerikaan schreef daarna een roman en ook een paar autobiografische werken. Zijn boek Fatal Vision over de moord op een zwangere vrouw en haar twee jonge kinderen uit 1983 was zijn volgende kaskraker. De vader die voor de moorden werd veroordeeld had de schrijver benaderd om zo zijn onschuld te kunnen bewijzen. In Fatal Vision beschreef McGinnis hem als een psychopaat die in staat was tot moord.

De vader klaagde McGinnis aan en beweerde dat de schrijver hem erin had geluisd door te doen alsof hij zijn onschuld geloofde. De zaak eindigde in een schikking. Over de moorden werden talloze opiniestukken en nog twee boeken geschreven. McGinnis is altijd achter zijn boek blijven staan.

McGinnis schreef ook een ongeautoriseerde biografie over Sarah Palin die in 2011 uitkwam. Voor dat boek kocht hij een huis vlakbij de Republikeinse politica.