Atletico Madrid schakelt AC Milan uit - gelijkspel Arsenal tegen Bayern

Franck Ribery en Dante in actie tegen Alex Oxlade-Chamberlain van Arsenal vanavond in München. Foto EPA / Sven Hoppe

Clarence Seedorf is er met AC Milan niet in geslaagd om de kwartfinale van de Champions League te bereiken. In Madrid werd met 4-1 van Atletico verloren. Drie weken geleden was de Spaanse ploeg in Milaan ook al met 1-0 te sterk voor de Rossoneri. Bayern München speelde in de achtste finale van de Champions League met 1-1 gelijk tegen Arsenal.

Na de 2-0 in Londen was dat voor Bayern, waar Arjen Robben de hele wedstrijd meespeelde, voldoende. Bastian Schweinsteiger opende de score tien minuten na rust, Lukas Podolski deed twee minuten later al wat terug tegen zijn oude club. Bayern hoefde met de voorsprong uit Londen op zak niet zo nodig en dat bleek funest voor de wedstrijd. De thuisploeg was weliswaar sterker dan Arsenal, maar had het vizier niet op scherp staan. De druk van de ploeg van trainer Pep Guardiola nam langzaamaan toe en de goal van Bayern leek onvermijdelijk.

Die treffer kwam pas in de 55e minuut. Toen schoot Schweinsteiger de bal van dichtbij langs Arsenal-keeper Lukasz Fabianski. Podolski, die door mocht ondanks dat hij Bayern-captain Philipp Lahm wegduwde, scoorde twee minuten later onverwachts de gelijkmaker.

Arsenal, dat in de rust de onzichtbare Mesut Özil in de kleedkamer had achtergelaten, geloofde na de 1-1 nog in een zege. De Londense club viel meer aan, maar creëerde daarbij te weinig. In de blessuretijd leek Bayern alsnog met de zege aan de haal te gaan. Robben ging makkelijk neer in het strafschopgebied en versierde een penalty. Fabianski hield de inzet van Thomas Müller echter tegen.

Madrid hele wedstrijd sterkste

Milan zag zijn achterstand al in de derde minuut van de wedstrijd groeien. Diego Costa zette zijn voet met een karatetrap tegen een hoge voorzet aan en liet het Vicente Calderon ontploffen. Atletico was ook de fase daarna ruimschoots de betere ploeg en het duurde een behoorlijke tijd voor Milan een antwoord had.

Langzaam kropen de Italianen, met Nigel de Jong en Urby Emanuelson in de gelederen, uit hun schulp en vlak voor het halfuur op de klok stond was het gelijk. Kaka kopte een voorzet van de rechterkant bij de tweede paal raak. Daar had hij wel het lichaam van een verdediger, waartegen de bal kaatste en zo buiten het bereik van doelman Thibaut Courtois bleef, voor nodig.

Ook Atletico had echter geluk. Vijf minuten voor rust ging een schot van Arda Turan via het been van zijn tegenstander met een ruime boog het Milan-doel in. Raul Garcia werkte de bal even later met een omhaal nog net naast. Ook in de tweede helft was de thuisploeg de betere. Zo raakte Gabi het houtwerk met een schot voordat hij in de 71e minuut de voorzet gaf waaruit Garcia met het hoofd de 3-1 maakte. Vlak na de 3-1 leek Milan nog niet op te willen geven. Na een mooie combinatie schoot Robinho tegen de lat. In de slotfase werd het vervolgens 4-1. Costa rondde een aanval met een diagonaal schot af.