‘Luchtvaartautoriteit VS: zwakke plek in Boeing 777’

epa03947613 An handout picture made available by the United Kingdom government's Department for International Development (DFID), shows an aid worker inside a Boeing 777 arrived from Dubai to Cebu, carrying 8,000 shelter kits at Aktan-Cebu airport in Cebu, Philippines, 13 November 2013. This is the first UK-funded humanitarian flight scheduled to fly from both Dubai and the UK as part of the UK's response to Typhoon Haiyan. EPA/SIMON DAVIS HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES
epa03947613 An handout picture made available by the United Kingdom government's Department for International Development (DFID), shows an aid worker inside a Boeing 777 arrived from Dubai to Cebu, carrying 8,000 shelter kits at Aktan-Cebu airport in Cebu, Philippines, 13 November 2013. This is the first UK-funded humanitarian flight scheduled to fly from both Dubai and the UK as part of the UK's response to Typhoon Haiyan. EPA/SIMON DAVIS HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA heeft in november al gewaarschuwd voor een mogelijk zwakke plek in de constructie van Boeing 777-vliegtuigen, schrijft de Britse krant The Daily Telegraph. De zwakke plek zou kunnen leiden tot “verlies aan samenhang” van het vliegtuig.

Volgens de krant kwam bij de FAA een paar maanden geleden het bericht binnen over een scheurtje in de romp van een veertien jaar oude 777 onder de antenne. De luchtvaartautorteit waarschuwde luchtvaartmaatschappijen vervolgens in november voor corrosie op de romp van de 777-vliegtuigen. Volgens de FAA zou een dergelijk scheurtje kunnen leiden tot snelle decompressie, het wegvallen van de luchtdruk, en het scheuren van het vliegtuig. Er werden nog 42 andere vliegtuigen vervolgens onderzocht, die tussen de zes en zestien jaar oud waren, maar daar werden geen scheurtjes gevonden.

Zoekgebied uitgebreid

Er wordt al dagen gezocht naar een 777 van Malaysia Airlines, dat sinds zaterdagochtend na opstijgen van de radar verdween. Aan boord van het vliegtuig dat op weg was naar Bejing, bevonden zich 239 passagiers. Tot nu toe is er nog geen spoor gevonden van het vliegtuig, ook geen brok- of wrakstukken. Volgens een hoge ambtenaar uit het Maleisische leger blijkt uit data van de radar dat de Boeing zijn koers had verlegd naar de Straat van Malakka. Dat meldt persbureau AP bij monde van een lokale krant.

Sinds vandaag heeft de zoektocht zich ook uitgebreid van zee naar de westkust van Maleisië, vlak bij de Straat van Malakka. Dat is aan de andere kant van het Maleisisch schiereiland dan de plek die in eerste instantie bij de vermissing werd opgegeven.

Geen link met terreur waarschijnlijk

Maar wat werkelijk gebeurd is met het vliegtuig is nog steeds onduidelijk. Eerder werd gespeculeerd dat er mogelijk terrorisme in het spel was omdat er twee passagiers aan boord bleken te zijn geweest met een gestolen paspoort. Vanmorgen werd bekend dat dit in ieder geval een van de mannen, een 19-jarige Iraanse asielzoeker was. Ook de andere passagier met een gestolen paspoort was vermoedelijk een asielzoeker.

Lees hier een stuk over de achtergrond van de passagiers aan boord van de Boeing 777.