Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Algemeen

Miljoen mensen behandeld door alternatieve genezer

Ruim een miljoen mensen zijn in de periode 2010-2012 behandeld door een alternatieve genezer, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Vooral vrouwen, hoogopgeleiden en mensen met een aanvullende zorgverzekering zochten vaak verder dan een huisarts om hun klachten te verhelpen. Een kwart van de mensen die werden behandeld door een alternatieve genezer ging naar een acupuncturist. Ook de homeopaat werd met 22 procent relatief vaak bezocht. Zo’n zeventien procent ging naar een chiropractor. Gebeds-, kruiden- en paranormale genezers werden minder vaak bezocht. (Novum)