Koraalrif ontdekt bij Irak

Voor de kust van Irak is een koraalrif ontdekt. Het is het enige bekende koraalrif in Irakese wateren en het meet vier bij zeven kilometer. Zeebiologen waren ‘compleet verrast’ dat ze op deze plek in de Perzische golf levend koraal aantroffen. Want de leefomstandigheden zijn er bar: de zeetemperatuur schommelt er tussen de 14 en 34 graden Celsius, het water staat vaak erg laag, is vervuild met olie en bovendien zeer troebel. De rivierendelta Sjatt al-Arab, waar de Eufraat en de Tigris samenvloeien, brengt veel sediment in het water. De duikers die het rif ontdekten zagen er dan ook vooral robuuste koraalsoorten die langzaam groeien, met zware kalkskeletten. Onderzoekers dringen erop aan dat het rif snel een beschermde status moet krijgen. Dat is een uitdaging, geven ze toe, gezien de omvangrijke olie- en gaswinning in het gebied. Zeeonderzoekers maakten de ontdekking van het rif donderdag bekend in Scientific Reports. (NRC)