Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Wereldbank biedt Oekraïne 3 miljard dollar steun

Gewapende Russische militairen bewaken de controlepost om de toegang op de Krim te blokkeren.
Gewapende Russische militairen bewaken de controlepost om de toegang op de Krim te blokkeren. AFP / Alisa Borovikova

De Wereldbank wil dit jaar drie miljard dollar (ruim twee miljard euro) financiële hulp bieden aan Oekraïne. Dat heeft de bank bekendgemaakt, meldt persbureau AFP. De NAVO gaat vanwege de crisis in Oekraïne surveillancevluchten uitvoeren boven Polen en Roemenië.

De interim-regering van Oekraïne heeft zelf om financiële hulp gevraagd. Het bedrag komt boven op eventuele steun van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), waar het land ook om heeft gevraagd. En boven op op de 3,7 miljard dollar die de Wereldbank al had geïnvesteerd in Oekraïne, voor watervoorziening en infrastructuur.

Volgens de Wereldbank heeft Oekraïne te maken met “zware uitdagingen” voor nu en de lange termijn. Het geld moet vooral worden ingezet om de economische stabiliteit te herstellen, de energiesector te hervormen en de corruptie uit te bannen. Het bestuur van de bank moet het hulpplan nog wel goedkeuren. De Wereldbank is het grootste instituut ter wereld voor ontwikkelingssamenwerking, opgericht om armoede te bestrijden.

Oorlogsretoriek duurt voort, waarnemers nog niet op de Krim

De oorlogsretoriek duurde vandaag intussen voort. Oekraïne beschuldigde Rusland van “agressie” vanwege de inname van het schiereiland de Krim, nu ruim een week geleden. Rusland zei dat het met eigen voorstellen zou komen om de situatie in het gebied te deëscaleren. Daarmee verwees het land naar een voorstel van de VS voor een diplomatieke oplossing.

Het Russische persbureau IRA meldde dat de waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), die al dagen achtereen worden geweerd van de Krim, zijn uitgenodigd het referendum van zondag bij te wonen. Dan wordt gestemd over de toekomst van het schiereiland, dat door Rusland is bezet. De OVSE zegt echter van niets te weten. De organisatie zou zo’n verzoek naar eigen zeggen ook terzijde leggen, omdat zij enkel uitnodigingen van landsregeringen accepteert.

NAVO wil surveillancevluchten inzetten

De NAVO maakte vanavond bekend vanwege de crisis in Oekraïne surveillancevluchten te gaan uitvoeren boven Polen en Roemenië. Dat hebben de 28 lidstaten besloten. Met de vluchten moet de situatie in Oekraïne in de gaten worden gehouden. De NAVO wil voor de vluchten AWACS-toestellen inzetten, die vanuit het Duitse Geilenkirchen en het Britse Waddington kunnen vertrekken. Het bondgenootschap benadrukt dat de toestellen alleen boven het grondgebied van NAVO-lidstaten zullen vliegen en dus niet boven Oekraïne.