Strakke Anne Schwanewilms

Franz Schubert had zijn ‘Wunderjahr’ in 1815. Terwijl het Weense Congres danste, schreef de 18-jarige 145 liederen, bijna een kwart van zijn reusachtige oeuvre van ruim 600 nummers. Ook Schumann had zijn ‘Liederjahr’: in 1840 componeerde hij 138 liederen van de in totaal 250. Daaronder de Liederkreis op. 24 op gedichten van Heine en Liederkreis op. 39 op gedichten van Von Eichendorff, zijn ‘aller Romantischstes’ zoals hij schreef aan zijn verloofde Clara Wieck. Met die laatste cyclus opent de nieuwe cd van sopraan Anne Schwanewilms, een van de mooiste hoge, strakke stemmen van nu. Een romantisch hoogtepunt is Mondnacht: ‘Es war, als hätt’ der Himmel die Erde still geküsst’.

Schwanewilms besluit indrukwekkend met acht liederen van Wolf op teksten van Mörike, uitstekend begeleid door pianist Manuel Lange.

    • Kasper Jansen