Snowden heeft geen spijt van lekken - kijk hier zijn video-optreden terug

Edward Snowden spreekt tijdens het SXSW Festival. AP / Jack Plunkett

Op het SXSW Festival in Austin sprak klokkenluider Edward Snowden vanavond vanuit Moskou met een zaal vol mensen uit de tech-industrie. Hij riep hen op: beveilig jullie producten beter. En hij zei geen seconde spijt te hebben van het lekken van de geheime NSA-documenten. Bekijk de video-conferentie hier terug.

Volgens Snowden ligt de privacy van burgers allereerst in handen van innovatieve techbedrijven en early adoptors. Zij kunnen volgens hem al vanaf het begin van het productieproces nadenken over technische mogelijkheden om massasurveillance tegen te gaan.

“SXSW en de tech-industrie, de mensen die nu in de zaal zitten. Zij zijn de mensen die dit kunnen oplossen. Die onze rechten kunnen bekrachtigen, door technische standaarden. Zelfs als onze politici nog niet zo ver zijn.

Volgens Snowden kunnen zelfs bedrijven die verdienen aan het verzamelen van data, op een andere manier met die data omgaan:

“Het is niet zo dat ze die data niet moeten verzamelen. Maar ze zouden alleen de gegevens moeten verzamelen die ze nodig hebben, en ze niet langer moeten bewaren dan strikt noodzakelijk.”

Over het lekken van duizenden geheime documenten van de NSA: daar heeft Snowden geen moment spijt van gehad. Ook al heeft hij politiek asiel moeten aanvragen in Rusland en is de kans klein dat hij ooit nog veilig een voet op Amerikaanse bodem kan zetten.

Twitter avatar AlexanderNL Alexander Klöpping Snowden: T was t allemaal waard. Het internet is veiliger. Het debat is beter geworden. Grondwet geschonden, en dat moet het publiek weten.

De video is van slechte kwaliteit, omdat het contact met Snowden plaatsvond over zeven proxyservers om zijn locatie geheim te houden. Hij raadt overigens iedereen aan gebruik te maken van het tor-netwerk, waarmee je anoniem kunt communiceren.

Ook Assange en Schmidt spraken over privacy

Privacy is een veelbesproken onderwerp op het jaarlijkse festival over muziek, film en technologie. Dit weekend sprak ook klokkenluider en Wikileaks-oprichter Julian Assange op het festival. Via Skype - hij zit al bijna twee jaar vast op de Ecuadoraanse ambassade in Londen. Het voelt een beetje als een gevangenis, vertelde hij. Maar dan met een wat soepeler bezoekersbeleid.

Assange bekritiseerde een recente opmerking van Facebook-oprichter Mark Zuckerberg, die zei dat we in een post-privacywereld leven. Volgens Assange probeert Zuckerberg met die opmerking zijn verdienmodel goed te praten. Hij hintte ook op nog meer lekken van WikiLeaks, maar zei niet wanneer we die nieuwe informatie kunnen verwachten en waar het over gaat.

Het optreden van Assange:

Eric Schmidt: privacy is een luxeproduct

Ook Google-topman Eric Schmidt sprak op de conferentie. Hij vertelde over het idee van ‘data permanence’ - wat online staat, zal daar voor altijd blijven staan. Volgens Schmidt zou het goed kunnen dat ouders hun kinderen in de toekomst verzekeren voor wat ze online doen. Hij sprak over privacy als schaars goed: een luxeproduct, waar mensen voor willen betalen.

“Wij vinden dat mensen twee keer moeten nadenken voor ze iets online plaatsen. (…) Er zijn twee grote maatschappelijke veranderingen: burgers hebben veel meer mogelijkheden door smartphones, wat supercomputers zijn. Maar informatie die online wordt geplaatst is ook bijna niet meer uit te wissen. Dat is een realiteit waar we mee moeten leren leven.”

Hij bezwoor de mensen in de zaal dat hun gegevens bij Google veilig zijn voor spionage door de regering.

    • Mirjam Remie