Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Jazz

Snelle jakkerloopjes van talentvolle Windkracht 7

De Young VIPS tournee is een mooie serie voor buitengewoon jazztalent met hoogwaardig eigen repertoire. Uitverkoren door jazzprogrammeurs kan de toer voor twee jonge bands een aardige springplank zijn naar publiek en podia. Dit jaar is het een double bill door saxofonist Floris van der Vlugt met zijn band Windkracht 7 en pianist Miguel Rodríguez.

Windkracht 7 is een leuke nieuwe formatie met zeven veelbelovende namen. Vier blazers en een ritmesectie van gitaar, bas en drums brengen impressionistische filmische muziek. In soepele composities – veelal van de nieuwe cd Drifts – is het contrast tussen de warme klank van de blazers en de gedreven gevarieerdheid van de ritmesectie, een aansprekende ontmoeting. De basklarinet van Katharina Thomsen en de hoorn van Morris Kliphuis (Kapok) zetten de kleuren aan. En ook gitarist Reinier Baas drukt een stempel met zijn snelle jakkerloopjes. En dat mag allemaal nog best meer, met meer plaagstoten, en misschien wat minder liefkozinkjes.

Hoe anders was de sfeer na de pauze toen de Spaanse, in Nederland gevestigde pianist Miquel Rodriquez met trio zijn muziek liet horen. De kwaliteit die hij levert als virtuoos met een parelend harde toucher en composities die bestaan uit een mix van improvisatie, flamenco en latin, raakte wat ondergesneeuwd. Te nadrukkelijk wil hij Spaanse elementen aan zijn jazz toevoegen. Ritmisch betekent dat natuurlijk opwinding. Maar de felle uithalen van flamencozangeres Maria Marin brachten deze avond passie van een heel andere orde, waardoor Rodriquez’ jazz, behalve in de mooie uitvoering van jazzstandard Be My Love, juist naar de achtergrond werd geduwd.