Straks cum laude slagen op de middelbare school

Cum Laude slagen voor het middelbareschoolexamen; volgens staatssecretaris Dekker (onderwijs, VVD) moet het kunnen. Het is een van de maatregelen die hij vandaag beschrijft in een brief aan de Tweede kamer. Dekker roept op toptalent meer aandacht te geven. „Leerlingen voelen zich niet uitgedaagd, vervelen zich in de klas en presteren onder hun kunnen”, aldus Dekker. Hij wil leerlingen meer motiveren door uitdagender onderwijs, bijvoorbeeld door meer vakken aan te bieden. Ook moet het mogelijk zijn vakken op een hoger niveau of versneld te volgen. Dekker wil daarnaast meer beloning voor prestaties en betere leraren. De aandacht voor toptalenten moet niet ten koste gaan van zwakkere leerlingen, vindt Dekker. Kinderombudsman Marc Dullaert staat achter de plannen van de staatssecretaris. Wel pleit hij voor ‘maatwerk’ bij alle leerlingen. „Dat geldt voor zowel toptalenten als voor kinderen die extra zorg en ondersteuning nodig hebben. Dus ook leerlingen die door bijvoorbeeld een chronische ziekte thuiszitten.” Het basis- en middelbaar onderwijs ontvangen jaarlijks al twintig miljoen voor excellente leerlingen. Dit jaar wordt tien miljoen extra geïnvesteerd. Over vier jaar worden de plannen geëvalueerd.