‘Russische troepen openen vuur op Oekraïense marinebasis’

Een soldaat houdt de wacht bij een basis in Bachtsjisaraj. Foto Reuters / Thomas Peter

Russische troepen hebben vandaag schoten gelost tijdens de overname van een Oekraïense marinebasis op de Krim. Dat heeft een Oekraïense stafmedewerker gezegd, meldt persbureau Reuters. De troepen braken een basis bij Bachtsjisaraj binnen en begonnen met automatische wapens te schieten. Niemand raakte gewond.

De inval begon rond 14.00 uur lokale tijd. De mannen namen onder meer de mobiele telefoons van de Oekraïense militairen in beslag. De chef van de basis heeft geprobeerd te onderhandelen om een einde te maken aan de actie.

Russische en pro-Russische gewapende mannen hebben verschillende Oekraïense legerbases op de Krim overgenomen, maar daar werd tot nu toe niet bij geschoten. Het Kremlin erkent de nieuwe regering in Oekraïne niet en houdt vol de (etnische) Russen op het autonome schiereiland te willen beschermen. De machthebbers in Kiev worden bestempeld als extremisten.

Het Westen steunt de nieuwe regering, die tot stand kwam na maandenlange protesten, een bloedbad en een politieke omwenteling.

    • Laura Klompenhouwer